Турки

Приготувати каву на домашній кухні можна у різний спосіб. Хтось вважає за краще не витрачати час на церемонії і заварювати розчинний напій, інші не уявляють свого ранку без мірного гулу кавомашини, а треті вважають найсмачнішей кавой ту, що зварена по-турецьки. Саме третій метод вважається одним із найстаріших і передбачає використання такого ж давнього пристосування турки, або джезви.

Сучасні турки за своєю формою не надто відрізняються від посудин, винайдених кілька століть тому. Але якщо перші ємності були зроблені з кованої міді, то сьогодні асортимент матеріалів набагато ширше. Наприклад, в каталозі інтернет-магазину «Дім посуду» представлені моделі з корозійностійкої стали. Їх можна купити онлайн за прийнятною ціною і недорого замовити доставку у будь-який регіон України.

На органолептичні властивості кави впливає цілий комплекс критеріїв:

  • сорт та якість кавових зерен, ступінь їх обсмажування та помелу;
  • матеріал та форма турки;
  • спосіб варіння.

Пропонуємо разом розібратися з тим, якими бувають турки для приготування ароматного бадьорого напою.

Матеріали турок

В даний час найбільш поширені моделі з металу. Це може бути:

  • Мідь - вважається класикою для виготовлення турок. Гнучкий метал дозволяє задати потрібну виробу форму. Така посудину має високу теплопровідність та гарантує рівномірне нагрівання налитої всередину рідини. Серед недоліків мідних джезв можна назвати той факт, що без металевого покриття внутрішньої поверхні мідь вступатиме в реакцію з кавою що зіпсує її смак. В якості такого захисного покриття може бути використана сталь чи олово. Набагато рідше використовується срібло, оскільки вартість таких виробів значно зростає.
  • Корозійностійка сталь (нержавіюча сталь) - більш доступний по ціні варіант. У сталевих турок нижче теплопровідність, зате вони міцніші і довговічніші, ніж мідні. Метал не вступає в реакцію із напоєм. За сталевими джезвами легко доглядати, вони не вбирають запахи, тому в них можна не лише варити каву, а й, наприклад, підігрівати молоко. Саме такі моделі представлені в інтернет-магазині «Дім посуду».
  • Латунь – сплав на основі міді. Турки з нього мають усі переваги мідних, проте більш схильні до механічних пошкоджень. Якщо довго не використовувати латунний виріб, існує великий ризик його окислення.
  • Алюміній - для виробництва джезв використовується рідко, але також зустрічається переважно в парі з антипригарним покриттям. Без нього турки краще не купувати, тому що на поверхні після варіння кава залишатиме наліт, змити який досить складно. Згодом це псуватиме смак напою.

Крім металевих турок можна зустріти:

  • Глиняні - нащадки найперших ємностей для приготовлення кави. Повільно нагріваються, що сприяє тривалішій екстракції. Але глиняні джезви досить крихкі, а також вбирають запахи і речовини, що виділяються при варінні.
  • Керамічні - за рахунок покриває поверхню глазурі вирішується проблема пористості глини. Вироби із кераміки швидше нагріваються, але можуть тріснути від різкого перепаду температур.
  • Скляні - стоять недорого, надають можливість спостереження за процесом варіння. Матеріал інертний. Зазвичай скляні турки мають широку шийку, тому в них зручно готувати каву з різними добавками: молоком, вершками, шоколадом тощо.

Крім матеріалу, турки відрізняються ще за низкою параметрів.

Форми джезв

Класична форма турки являє собою високу посудину з широкою бочкоподібною основою та вузькою шийкою. Завдяки вузькій шийці при варінні кави буде утворюватися щільніша пінна шапка, яка зберігає аромат і не дає випаруватися ефірним маслам з кави.

Є й інша перевага того, що дно у турки ширше шийки. За рахунок нахилу стін бочкоподібної посудини кавова гуща не піднімається нагору, а концентрується на дні.

На самій ж шийці має бути невелика виїмка — носик, який забезпечує акуратний налив готової кави у чашку.

Ручка у джезви пряма і довга, трохи піднята вгору. Зазвичай виконується з того ж матеріалу, що й сама ємність, додатково може оснащуватися дерев'яними або пластиковими насадками, щоб не обпікати руки. Перед тим як купити ту чи іншу модель, переконайтесь у надійності кріплення ручки.

Зварена у турці кава випивається відразу, напій не рекомендується залишати про запас. Відповідно, і обсяг посудини треба підбирати виходячи з розміру чашки, що випивається за раз. З представленого на нашому сайті асортименту можна підібрати джезви як на одну, так і відразу на кілька чашок кави.

Переваги покупки у магазині «Дім посуду»

В електронному каталозі нашого інтернет-магазину зібрано велику кількість всілякого кухонного приладдя для різних цілей. Ми пропонуємо доступну вартість якісних товарів від виробників, що позитивно зарекомендували себе на ринку посуду. Окремі товари доступні для самовивезення (це вказується в їхньому описі), інші можна замовити з доставкою по всій Україні.

Ознайомитись з тим, скільки коштує доставка, можна буде при оформленні замовлення. На ціни впливають тарифи експедиторських компаній.

Підписуйтесь на новини

Надсилаємо лише корисне: новини, акції, подарунки.