З якого матеріалу посуд прослужить довше? фото 1
Корисно

З якого матеріалу посуд прослужить довше?

29 травня 2023 0

Вирішивши оновити столовий сервіз або порадувати себе модним кухонним приладдям, досвідчена господиня обов'язково поставить питання про те, з якого матеріалу вибрати посуд. І недаремно, адже саме ця характеристика більшою мірою визначає довговічність виробів та їхню безпеку.

«Дім посуду» з 2011 року реалізує в Україні сертифіковану продукцію міжнародних брендів. За цей час у нас склалися свої переваги. Для наших магазинів ми вибираємо посуд, що відповідає сучасним стандартам якості, а також прагнемо дотримуватися світових трендів. Тому у нас ви знайдете не просто надійних помічників для готування та сервірування, але і найсучасніші аксесуари, які полегшать кухонні клопоти.

Розповідаємо про те, з яких матеріалів посуд можна знайти в каталозі “Дім посуду” та чому, а вибір, як завжди, залишаємо за вами.

Від куховарства до трапези. Різні матеріали для різних цілей.

Здається, не треба пояснювати, що для приготування їжі та її подачі потрібні різні ємності. Відповідно, цілі використання того чи іншого посуду диктують вибір матеріалів для його виготовлення.

Посуд для приготування представлений у таких варіантах:

  • чавун;
  • корозійностійка та вуглецева сталь;
  • алюміній;
  • термостійке скло;
  • жароміцний фарфор (для випікання);
  • силікон (для випікання).

Набори столових сервізів можна вибрати з:

  • кераміки та порцеляни;
  • скла (у тому числі термостійкого);
  • бамбука.

Ємності для зберігання продуктів можуть бути:

  • скляними;
  • сталевими;
  • бамбуковими;
  • керамічними;
  • з елементами із пластику та силікону.

Кожен із зазначених матеріалів має свої особливості, які позначаються на терміні служби посуду та специфіці його застосування.

Чавун

Чавунні сковороди - класика, що не старіє. Чавун довго зберігає тепло, тому ідеально підходить для приготування страв, які вимагають тривалого термічного впливу.

Вироби дуже складно якось пошкодити. Чавунні казани та сковороди при належному догляді мають практично необмежений термін служби, тому можуть навіть претендувати на право стати сімейною реліквією.

Вони не виділяють токсичних речовин, так що про безпеку їжі, що готується в чавунному посуді, можна не турбуватися. Що сподобається не всім покупцям, так це досить значна вага і гранично лаконічний дизайн.

Сталь

Ще один надійний метал, який знаходить своє застосування при виготовленні різноманітного кухонного начиння. Нержавіюча сталь, або корозійностійка сталь, безпечна (за умови, що у складі немає нікелю) і довговічна. На відміну від чавуну, сталь не так добре тримає тепло, проте швидко нагрівається. З нержавійки випускаються каструлі та ковші, сковороди та сотейники.

Можна вибрати і емальовані сталеві каструлі. Через тендітність емалі вони швидше виходять з ладу. Проте емальований посуд добре підходить для зберігання готових страв: таке покриття перешкоджає розмноженню бактерій.

Вуглецева сталь переважно використовується у формах для випічки та запікання. Сам по собі матеріал має кращі антипригарні характеристики в порівнянні з нержавійкою, що не має спеціального покриття.

Алюміній

Алюмінієвий посуд досить затребуваний на ринку за рахунок доступної вартості та хороших експлуатаційних показників. Метал легкий та корозійностійкий, з високою теплопровідністю. Сучасні технологічні рішення перешкоджають його окисленню та запобігають можливості попадання вільного алюмінію в їжу. Серед плюсів алюмінієвих виробів - великий вибір антипригарних покриттів та дизайнерських рішень.

Скло

Хімічно інертний, а отже, безпечний для приготування та зберігання продуктів матеріал. Найчастіше із термостійкого скла робляться всілякі форми для запікання, гусятниці, а також кришки для каструль та сковорідок. Тарілки та інші столові предмети нерідко виготовляються з ударостійкого скла.

Скляний посуд вимагає дбайливого поводження, погано переносить різкі температурні перепади (якщо це не боросилікатне скло). Зате добре виглядає на столі, так що подавати готову страву у скляній формі можна прямо з духовки, не перекладаючи.

Кераміка та порцеляна

Керамічний та порцеляновий посуд нетоксичний, так як виробляється з глини, різниця лише в типі вихідної сировини та температурі при його випаленні. В результаті керамічні вироби виходять грубішими в порівнянні з вишуканими порцеляновими побратимами. Тому кераміку вибирають для щоденного використання, а порцеляна – для особливих випадків. Жароміцний фарфор стає витонченою альтернативою скляним формам для випікання.

Бамбук

Набори бамбукового посуду з'явилися на ринку відносно недавно і одразу завоювали любов прихильників екостилю. Натуральний матеріал є безпечним, але підходить тільки для сервірування. Зате такий посуд легший за керамічний і пошкодити його складніше.

Десятка основних показників

Оцінювати якість посуду зручно за 10 основними об'єктивними критеріями.

  1. Безпека. Матеріал не повинен виділяти токсичні речовини.
  2. Термостійкість.
  3. Стійкість до кислот та лугів.
  4. Правильність форм та ліній (крім нестандартних дизайнерських рішень). Посуд, особливо сервірувальний, повинен рівно стояти на столі.
  5. Відповідність об'ємам та розмірам, заявленим виробником.
  6. Мінімальне водопоглинання. Посуд не повинен вбирати/пропускати рідину.
  7. Довговічність. Зовнішній вигляд не повинен сильно змінюватись з часом.
  8. Відсутність дефектів.
  9. Надійність кріплення деталей.
  10. Екологічність.

Інші критерії, що стосуються естетичних та ергономічних властивостей, а також ціни, є суб'єктивними. Тож тут орієнтуйтеся на свої смакові уподобання. Не забувайте, що за порадою ви завжди можете звернутися до консультантів “Дім посуду”.

Коментарі (0)
Залишити відгук
Відгуків немає

Підписуйтесь на новини

Надсилаємо лише корисне: новини, акції, подарунки.