Що таке сотейник і для чого він потрібен фото 1
Корисно

Що таке сотейник і для чого він потрібен

29 листопада 2022 0

Яскрава паста болоньєзе, ніжний картопляний гратен з бешамель, пікантна курочка під вершково-грибним соусом... Крім того, що назви цих страв вже викликають апетит, вони мають ще одну спільну рису. Це, звісно, ​​соуси. Саме ці рідкі приправи стають фінальним штрихом, що прикрашає смакову та кольорову палітру страв.

Якщо ви не мислите свій раціон без соусів, тоді вам, напевно, не обійтися без сотейника. Як слова «соус» (але, зауважте, не страва) і «соті» (техніка обсмажування продуктів, що «підстрибують») прийшли з французької, так і спеціальний посуд для їх приготування з'явився у Франції. Хоча не можна однозначно стверджувати, що саме французьким майстрам ми завдячуємо появі сотейників. Подібні за формою ємності виявляються у старовинних зразках чавунного та мідного посуду. Але повернемося до сьогоднішнього дня і розберемося, що ж таке сотейник і для чого він потрібен на сучасній кухні.

Призначення сотейників

У кухонному арсеналі будь-якої господині точно є каструля та сковорідка. Тому багато хто не розуміє, навіщо заводити ще й сотейник, який нагадує гібрид цих двох приладів.

І насправді, зовнішній вигляд сотейника (високі стіни і довга ручка) робить його близьким родичем ковша. Однак з останнім у нього досить багато відмінностей, які криються в призначенні ємності, що розглядається. Якщо ківш використовується переважно для кип'ятіння, варіння та підігріву, то у сотейника набір функцій набагато ширший:

  • варіння та припускання;
  • бланшування;
  • смаження та пасерування;
  • гасіння та томлення.

Використовувати сотейник краще для тих страв, при приготуванні яких важливо зберегти соковитість. Саме для цього потрібні не лише товсті, а й високі стінки, якими не може похвалитися стандартна сковорідка.

Види та особливості сотейників

Виробники столових приладів та посуду для приготування їжі сьогодні готові запропонувати різноманітні за обсягом, формою та матеріалом сотейники.

Матеріали

Чавунний і мідний посуд хоча ще зустрічається на ринку, все ж таки далеко не так популярна, як у колишні часи. Сучасні господині віддають перевагу більш практичним металам. Тому і найпоширенішими матеріалами для виготовлення сотейників виступають алюміній та сталь.

Українська мережа магазинів «Дім посуду» пропонує саме такі моделі. Зокрема, на нашому сайті ви знайдете варіанти з:

  • корозійностійкої сталі;
  • високоякісного алюмінію з антипригарним покриттям.

Сталеві вироби відрізняє довговічність і хімічна стійкість, що особливо важливо для кухонного посуду, що часто використовується. Цей метал швидко нагрівається, а тепло рівномірно розподіляється по стінках, що забезпечує ідеальні умови для термічної однорідної обробки продуктів. Після приготування такий посуд легко мити. За цю якість сотейники часто використовують як альтернативу каструлям для варіння каш.

Алюмінієві моделі зазвичай легші. Наявність спеціального покриття (наприклад, мармурового, як у сотейника Lessner серії Chocolate Line) гарантує смаження без пригорання. Товстостінні алюмінієві вироби дозволяють максимально зберігати корисні речовини продуктів при тривалому томленні страв.

Якщо постаратися, то можна знайти і повністю скляні моделі, проте їхній функціонал обмежується, як правило, використанням у мікрохвильовій печі.

Конфігурація

Традиційно сотейники випускаються круглими із завищеними стінками. Це оптимальна форма, яка підходить для різних способів приготування. Можна зустріти й сотейники із низькими бортами. Такі ємності найчастіше виконують роль сковороди, в них зручно швидко тушкувати та пасерувати овочі, а також смажити соковите м'ясо/рибу.

Вироби зазвичай комплектуються однією довгою ручкою, як у ковша чи сковорідки. Але й тут можливі варіанти: одна довга + одна коротка; дві короткі ручки.

У наборі із сотейником часто є кришка із термостійкого скла, укладеного в металевий захисний обід. Кришка стане у пригоді для втілення багатьох смачних задумів і допоможе прискорити процес приготування страв.

Поради щодо вибору посуду

При придбанні сотейника, як і будь-яких інших кухонних та столових приладів, спочатку варто звернути увагу на технічні характеристики.

  1. Матеріал виробу вибирається виходячи з виду плити та основних цілей використання. Якщо визначеності в цих питаннях немає, зверніть увагу на універсальні моделі з алюмінію або сталі.
  2. Для духовки краще віддати перевагу посуду зі знімною ручкою.
  3. Об'єм знову ж таки підбирається в залежності від запланованих до приготування страв. Наприклад, для соусів вистачить і півторалітрові моделі діаметром не більше 25 см.
  4. Антипригарне покриття – запорука не тільки зручної експлуатації, але й здоровішої їжі. Так як готувати страви можна з мінімальною кількістю або без масла.
  5. Кришка - практичне доповнення до сотейника. Переконайтеся, що вона має отвор для випуску пари.

Якщо у вас все ж таки залишилися сумніви, звертайтеся за допомогою до консультантів магазину «Дім посуду». Ми відповімо на всі питання і допоможемо підібрати оптимальний посуд для реалізації навіть найнепростіших рецептів.

Коментарі (0)
Залишити відгук
Ваш відгук буде першим. Зареєструйтеся й поділіться своїми враженнями.

Підписуйтесь на новини

Надсилаємо лише корисне: новини, акції, подарунки.