
Як вибрати френч-прес
18 червня 2024 0Існують різні способи приготування таких улюблених багатьма напоїв, як чай чи кава. Френч-прес дозволяє приготувати смачне питво і є справді універсальним апаратом, який в залежності від вашого бажання може виконувати роль заварника для чорного, червоного, зеленого та трав'яного чаю, а може використовуватися як кавник.
До того ж французький прес виглядає дуже стильно і чудово виглядає у будь-якому інтер'єрному оточенні. Така практичність, що включає максимальну простоту використання і очищення заварника, відмінний дизайн і можливість підібрати оптимальний типорозмір зробили френч-преси надзвичайно популярними по всьому світу.
З чого складається френч-прес
За своїм призначенням френч-прес є заварником. Але візуальні відмінності все ж таки є: це відносно невеликий по відношенню до загального обсягу носик і більш подовжена форма ємності. Пузатих френч-пресів не буває. Така конфігурація пояснюється технічною особливістю, адже всередині французького заварника розміщується ще й прес у вигляді поршня, що забезпечує щільний контакт зі стінками колби. Давайте уважніше розглянемо внутрішній пристрій цього агрегату. У ньому ми побачимо:
- колбу, яка і є ємністю для напою, що наполягає;
- корпус з ручкою, що з'єднує дно та верхні кріплення;
- плунжер – поршень, що знаходиться всередині колби, з пресом, який кріпиться до кришки;
- фільтр, виконаний у формі дрібної сіточки;
- кришка з плунжером особливої конфігурації для глибокого входження в колбу, що дозволяє створити парниковий ефект і підвищити якість заварювання чаю або кави.
Як працює френч-прес
Насамперед усередину засипається суміш, яка і заварюватиметься. Вона заливається окропом та конструкція щільно накривається кришкою для подальшого наполягання. Після того як напій наполягав передбачуваний рецептурою час, плунжер плавним тиском опускають на дно колби. Таким чином, кава або чайна гуща залишається під пресом на самому дні. А решта заварника заповнена очищеним від суспензії свіжозавареним напоєм, який потім і розливають по чашках. Однак для якіснішого заварювання деяких напоїв є свої секрети, про які ми розповімо нижче. Поки що нам належить вибрати оптимальний френч-прес.
На що звернути увагу при виборі
Френч-преси відрізняються розмірами та комбінаціями матеріалів, з яких вони виготовляються. На це варто звернути пильну увагу. Сукупністю використовуваних матеріалів визначається як зовнішня складова заварників, а й зручність їх використання. Вибираємо колбу
Насамперед зверніть увагу на матеріал колби. Вона може бути:
- Скляна – класичний варіант із жароміцного скла дозволяє спостерігати за процесом заварювання. Це максимально нейтральний з хімічної та фізичної точки зору матеріал, який не впливає на смакові властивості напою. Найбільш ефективним з точки зору зручності використання та якості екстракції чаю або кави є колби з подвійними скляними стінками. Вони краще зберігають тепло. При цьому зовнішнє скло не нагрівається, що дозволяє уникнути випадкового опіку. Однак на той випадок, якщо колба розіб'ється, краще відразу купити запасну, щоб потім не довелося купувати новий френч-прес.
- Керамічна – відмінно підходить для чаю та кави, причому деякі гурмани вважають, що саме в керамічному кавнику мелена кава наполягає найкраще.
- Металеві колби можуть бути із простої хромованої сталі. Але якщо ви вирішили купити саме такий френч-прес, слід враховувати, що після деякого періоду використання така колба може бути уражена корозією.
- Френч-преси з глечиками з нержавіючої сталі є одними з практичних та найпоширеніших. Вони максимально довговічні, матеріал не схильний до корозії. Зазвичай такі колби роблять із подвійними стінками для збереження тепла всередині, і в цьому відношенні вони кращі за скляні. Зверніть увагу, щоб модель була оснащена силіконовими ручками для комфортного утримання гарячого френч-преса. Також такі вироби можна легко розбирати і мити, і, звичайно, вони є найбільш міцними серед усіх аналогів.
Другий важливий момент під час вибору колби – це її місткість. Враховуйте те, на скільки людей ви плануєте готувати напої:
- моделі в діапазоні ємностей на 0,35-0,6 літра - це варіанти для одночасного приготування однієї двох порцій чаю чи кави;
- моделі об'ємом від 0,7 літра та більше – відмінний вибір для сімейних чаювання або посиденьок з компанією друзів.
Перевіряємо плунжер
Головна вимога до плунжера – плавний рух у колбі. Зверніть увагу на щільність прилягання поршня до стінок чаші, також під час його переміщення вгору і вниз не повинно бути зупинок або перекосів.
Ще один нюанс – наявність запобіжної прокладки на вершині кришки. Це дозволить уникнути випадкового опіку пальців при опусканні поршня в крайнє нижнє положення та можливого контакту з вже розігрітою поверхнею металевої кришки. Зменшити температуру може й спеціальна гумова або силіконова прокладка безпосередньо під кришкою френч-пресу.
Як заварювати чай
Так як французький прес є простим та дуже практичним пристроєм, заварювання чаю не викличе у вас складнощів.
Найважче визначитися з обсягами заварки, що насипається. З часом ви підберете оптимальний для себе обсяг з точки зору сорту чаю, що використовується, а також ваших особистих смакових уподобань. Спочатку можна використовувати такі усереднені значення, які залежить від обсягу глека.
- У колбу місткістю 350 мл засипається приблизно 25 г чаю, що відповідає трьом повним чайним ложкам, час настоювання - 3 хвилини.
- На склянку в 600 мл піде приблизно 43-45 г чаю, або 6 ложечок, час настоювання збільшіть до 4 хвилин.
- На розрахунковий об'єм у 800 мл засипте 8-9 ложечок, що складе близько 60 г чаю і наполягайте 5 хвилин.
- Для літрового глечика знадобиться не менше 10-11 ложок, або близько 75 г чайних листів, час наполягання - не менше 5 хвилин.
- Залийте заварку гарячою водою так, щоб до краю колби залишалося 3 сантиметри. Розмішайте воду ложечкою для рівномірного заварювання.
Не заливайте чай окропом, краще дозволити охолонути йому протягом приблизно хвилини. Так чай вийде ароматнішим і насиченим корисними для здоров'я ефірними маслами. Чим крупніше чайне листя, тим довше його потрібно витримувати напій.
Аналогічно слід діяти при заварюванні трав'яного чаю. Температура води повинна бути суттєво нижчою від точки кипіння. І ще такі напої слід наполягати довше, ніж зелений чи чорний чай. Тільки в цьому випадку рослини віддадуть максимум корисних речовин і зроблять пиття напрочуд ароматним. Наполягати трав'яні чаї слід не менше 10 хвилин, а краще півгодини.
Тому для регулярного використання френч-пресу як заварник для трав'яних напоїв слід вибирати моделі з подвійними стінками та кращими показниками теплопровідності для максимально тривалої підтримки оптимальної для екстракції температури води. Довгий час тримати заварку у склянці не варто. Це призводить до втрати її смакових якостей та корисних властивостей
Як використовувати френч-прес для заварювання кави
Френч-прес спочатку створювався насамперед для заварювання кави. Тому у Південній півкулі його називають coffee plunger, у США – coffee press, а в Британії можуть просто сказати cafetiere, тобто кавоварку.
І хоча у нас закріпилася назва «французький прес», право першості цього простого винаходу у французів цілком обгрунтовано із зазначенням на деякі патенти оспорюють італійці. Але вся ця справа минула, сьогодні цим зручним апаратом користуються в різних куточках світу для заварювання та чаю та кави.
Що стосується останнього, то у френч-пресу є безперечні переваги перед іншими популярними агрегатами для приготування напою, що бадьорить.
По-перше, це, звісно, простота використання. По-друге, універсальність застосування французького преса, в якому можна готувати практично будь-які напої, що настоюються при високій температурі. По-третє, і це необхідно знати любителям кави, на відміну від кавоварки та турки у френч-пресі каву не заварюють, а наполягають.
Краще використовувати каву великого помелу. В цьому випадку аромат напою буде більш вираженим, а фільтр не забиватиметься дрібнодисперсною гущею.
Також слід розуміти, що у разі використання кави дрібного помелу фільтр кавника не зможе утримати найменші частки. Таким чином напій не буде гомогенним. Звісно, згодом частки осядуть на дно. Тому якщо вас не турбує наявність осаду, то можна використовувати каву дрібного помолу.Процес приготування кави у френч-пресі досить простий. Однак є деякі технічні тонкощі, застосування яких дозволить отримати максимально насичений смаками та ароматами напій.
- Перед тим, як покласти порцію кави, прогрійте колбу невеликим об'ємом окропу.
- Додайте відповідну вам за обсягом порцію меленої кави.
- Вода, що заливається, не повинна бути киплячою, краще використовувати рідину, яка відстояла протягом 5 хвилин після закипання.
- Не набирайте води до країв, до фільтра повинен залишатись приблизно 1 сантиметр вільного простору.
- Ретельно перемішайте кавову завись і лише після цього щільно закрийте колбу кришкою, залишивши поршень у верхньому положенні.
- Після 3-5 хвилин настоювання знову підніміть кришку та перемішайте напій ще раз.
- Потім повільно опустіть поршень, віджимаючи каву.
- Розлийте відфільтрований ний напій по чашках.
- Слід заварювати таку кількість кави, яку ви зможете випити за один раз. Якщо напій довго стоятиме у френч-пресі і заварюватиметься тривалий час, то він стане гірким і неприємним на смак.
- Не варто занадто старатись з використанням поршня – не слід віджимати всю рідину до останньої краплі.
До речі, якщо ви хочете вживати максимально очищену каву, шукайте спеціальні моделі френч-преса з подвійним фільтром на поршні. Вони випускаються спеціально для поціновувачів кави, які схильні цінувати класичний смак та традиційний спосіб приготування цього чудового напою.
Правильний догляд за френч-пресом
Після заварювання чаю чи кави френч-прес необхідно ретельно вимити. Зробити це досить просто: пристрій розбирається та миється вручну або в посудомийній машині. Але якщо плануєте часто використовувати один френч-прес для приготування різних напоїв протягом дня, краще купити два агрегати і застосовувати лише для різних видів чаю, а інший — тільки для кави.
Щоб позбутися застарілого нальоту всередині френч-пресу і на ситечці, який не усувається простою мийкою, використовуйте лимонну кислоту. Для цього насипте 2-3 чайні ложки лимонної кислоти всередину, залийте окропом і залиште на 2-3 години. Після чого злийте рідину та ще раз з використанням жорсткої губки промийте елементи конструкції. Ретельно промийте і поставте сушитися.
У деяких моделях для зручного вилучення залишків чаю або кавової гущі використовується спеціальна камера в нижній частині кавоварки. Вона прикручується до сталевого глека, тому для очищення френч-преса досить просто відкрутити денце, викинути залишки, обполоснути всі ємності водою і знову зібрати.
От і все. Френч-прес знову готовий до роботи. Так як в ньому немає електронних елементів і складної механіки, у вашому розпорядженні є чудовий девайс для приготування кави та чаю, який служитиме багато років.