Види столових приладів та їхнє призначення фото 1

Види столових приладів та їхнє призначення

14 травня 2024 0

Сьогодні широкий вибір столових приборів на ринку дає масу можливостей для сервірування столу. Під час купівлі слід насамперед враховувати свої потреби. Якщо ви шукаєте кухонне приладдя для повсякденного використання, найкращий вибір - недорогі та практичні вироби з нержавіючої сталі. 

Якщо ж на вас чекає сервірування святкового столу, варто інвестувати в більш елегантний набір, наприклад, з декором. У нашому магазині "Дім посуду" ви знайдете столові прибори як у стилі позачасової класики, так і сучасні елементи з матовою обробкою.

Функції та різновиди столових приладів

Більшість з нас звикли користуватися в побуті тільки стандартними столовими приборами. Але кухонне приладдя не обмежується виделками, ножами та ложками. Існує безліч видів виробів, які розрізняються за матеріалами, формою і призначенням. 

Найдорожчі й водночас естетично привабливі прилади виготовляються зі срібла. Але, на жаль, вони потребують ретельного догляду. Вироби з високоякісної корозійностійкої або неіржавкої сталі виявляються більш практичними. 

Прилади з покриттям PVD (Physical Vapor Deposition) надають виробам оригінального вигляду і підвищують довговічність.

Для зручності столові пристосування поділяють на два типи: основні та допоміжні. Кожен з елементів має своє вузьке призначення. Приміром, виделки для м'яса та ковбасок мають довгі гострі зуби. Салатна ложка досить велика і використовується для подачі дрібно нарізаних овочів. Елегантний ніж для торта та кондитерська лопатка додадуть розкоші святкуванню дня народження.

Під час сервірування столу слід керуватися не тільки етикетом, а насамперед комфортом гостей. Порядок розташування пристосувань відповідає порядку подачі страв. Кожен ніж, виделка або ложка має своє спеціальне застосування. Їхня своєрідна форма призначена для того, щоб ви могли з максимальною зручністю вживати їжу.

Ложки виготовляють як універсальні (для супів та інших страв), так і з більш різноманітними функціями. Види ложок:

  1. Супова - це класичний столовий прилад завдовжки близько 20 см із глибокою подовженою чашечкою, яка ідеально підходить для вживання різних рідких і напіврідких страв.
  2. Ложка для бульйону менша (близько 16 см), вирізняється з-поміж інших видів більш округлою формою, що підходить для комфортного піднесення рідини до рота.
  3. Десертна - трохи менша (приблизно 15-18 см), має більш округлу форму чашечки.

Для гарячих напоїв виробляють спеціальні чайні та кавові ложки. Останні менші за розміром, призначаються для порційної подачі кави.

Нарешті, потрібно згадати всіма улюблену ложку для морозива - це легко впізнаваний столовий прилад, що має круглу сферичну або злегка квадратну форму у вигляді лопатки. Ідеально підходить для кремоподібних ласощів.

Виделки бувають трьох основних типів:

  1. Для риби. На відміну від класичної, більш плоскі, з чотирма зубцями, але з більш поглибленим центральним жолобком для вилучення кісток.
  2. Для м'яса. Мають лише два довгих тонких гострих зубці, які ідеально підходять для наколювання м'яса.
  3. Десертні. Мають три зубці та менші розміри, за формою схожі з класичною виделкою.

Що стосується ножів, навести їх вичерпний список досить складно. Є як універсальні моделі, так і більш спеціалізовані - для стейка, сиру, риби. Зазначимо найбільш часто використовувані:

  1. Для м'яса. Вони гострі, більші за всі інші, мають довжину приблизно 25 см із зазубреним лезом спереду.
  2. Для стейка. Це ножі з набагато гострішим лезом, для розрізання товстих шматків м'яса.
  3. Десертні. Їхній розмір становить близько 20 см, а форма дуже схожа на м'ясний ніж. Аналогічним є ніж для масла, який, однак, має більш округлу форму.
  4. Рибні. Ці ножі не нагострені, що дає змогу видаляти кістки з риби. Порядок сервірування передбачає їх розташування праворуч від ножа для м'яса, оскільки рибу завжди подають першою.

Крім найпоширеніших, є також столові прибори для вживання менш популярних страв (наприклад, раків, омарів, устриць, равликів, ікри). Якщо ви замовите на десерт цитрусові в ресторані, офіціант подасть вам також спеціальну ложку, на краях якої будуть зубчики, а кінчик буде гострим.

Базові кухонні прилади

Столові прибори - незамінний елемент кухонного інвентарю. Найпопулярнішими є набори, що складаються з 24 предметів, таких як столові ложки, виделки, ножі та чайні ложки. Цими пристосуваннями ми найчастіше користуємося в повсякденному житті, і вони точно є в кожному домі.

Ложка (столова і чайна) - базовий елемент, без якого складно уявити сімейний обід або чаювання. Найбільш відповідним предметом для розмішування чаю є ложка, яка за розміром трохи менша за десертний аналог - усього 13 см. Вона має розташовуватися на блюдці праворуч від чашки.

Виделка - столовий прилад, що з'явився в Європі набагато пізніше за ложку. Спочатку у неї було всього два зубці, які в основному використовували для наколювання м'яса. З плином століть виделка видозмінювалася, і їй знаходили все нові й нові застосування. Сьогодні це одна з найголовніших складових будь-якого столового набору.

Останнім базовим елементом, настільки ж важливим, як і два попередні, є ніж. Хоча на столах ніж з'явився лише в XVII столітті, сьогодні він виконує одну з основних ролей.

Столові прилади для особливих завдань

Існує також група допоміжних столових приборів для більш специфічних цілей:

  • ополоник для розливу напоїв і рідких страв по індивідуальних тарілках;
  • щипці для накладання різних продуктів;
  • кондитерська лопатка;
  • ложки для солі, цукру, соусів;
  • сметанна ложка;
  • салатна ложка і виделка для перемішування і накладання страви по індивідуальних тарілках;
  • виделки для закусок (подачі оселедця, оливок тощо);
  • виделки для відкривання устриць;
  • ножі для нарізання і розкладання сирів або масла.

Таким чином, набір столових приборів - ключовий елемент, що впливає на зручність приймання їжі та естетику столу. Столові предмети зроблять кожен прийом їжі неповторним і привнесуть у ваш дім атмосферу розкоші найкращих ресторанів.

 

Коментарі (0)
Залишити відгук
Ваш відгук буде першим. Зареєструйтеся й поділіться своїми враженнями.

Підписуйтесь на новини

Надсилаємо лише корисне: новини, акції, подарунки.