
ТОП 5 страв до Дня закоханих
05 лютого 2025 0День усіх закоханих відзначається 14 лютого і є символом романтики та любові. У цей день прийнято дарувати листівки, квіти, солодощі та влаштовувати романтичні вечері. Багато пар віддають перевагу вечері вдома, створюючи затишну атмосферу з вишуканими стравами та свічками.
Класичне сирне фондю
Інгредієнти:
- 200 г твердого сиру (Грюйєр, Емменталь);
- 100 мл білого сухого вина;
- 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю;
- 1 зубчик часнику;
- Щіпка мускатного горіха;
- Французький багет.
Приготування:
- Натерти сир на тертці.
- Розігріти вино на слабкому вогні, додати часник.
- Поступово вводити сир, помішуючи до повного розплавлення.
- Додати крохмаль, розмішаний у невеликій кількості води.
- Приправити мускатним горіхом і подавати з шматочками багета.
Карпачо з лосося
Інгредієнти:
- 200 г свіжого лосося;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- Щіпка солі та перцю;
- Пармезан, рукола для прикраси.
Приготування:
- Лосось нарізати тонкими шматочками.
- Викласти на тарілку, скропити лимонним соком і оливковою олією.
- Приправити сіллю та перцем, прикрасити пармезаном і руколою.
- Дати настоятися 5 хвилин перед подачею.
Паста з креветками та вершковим соусом
Інгредієнти:
- 200 г пасти (тальятеле або спагетті);
- 150 г очищених креветок;
- 200 мл вершків 20%;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 50 г пармезану;
- Сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Відварити пасту згідно з інструкцією.
- Обсмажити часник на оливковій олії, додати креветки і обсмажувати 2-3 хвилини.
- Влити вершки, довести до кипіння, додати тертий пармезан.
- Викласти пасту в соус, перемішати та подавати.
Куряче філе з медово-гірчичним соусом
Інгредієнти:
- 2 курячих філе;
- 1 ст. л. меду;
- 1 ст. л. діжонської гірчиці;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- Сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Змішати мед, гірчицю, олію, сіль і перець.
- Замаринувати філе на 30 хвилин.
- Обсмажити на сковороді по 5-7 хвилин з кожного боку.
- Подавати з овочами або гарніром.
Шоколадний фондан
Інгредієнти:
- 100 г чорного шоколаду;
- 50 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 50 г цукру;
- 30 г борошна.
Приготування:
- Розтопити шоколад і масло.
- Збити яйця з цукром, додати розтоплений шоколад і борошно.
- Розлити по формочках, випікати при 200°C 7-9 хвилин.
- Подавати теплим з морозивом.
Романтична вечеря – це не тільки смачна їжа, а й атмосфера любові та затишку. Обирайте страви, які вам до вподоби, і насолоджуйтесь цим особливим вечором разом зі своєю другою половинкою!