Поради щодо вибору каструль з жароміцного скла фото 1

Поради щодо вибору каструль з жароміцного скла

12 червня 2024 0

Скло, що вирізняється термостійкістю і міцністю, називається жароміцним. Процес загартування робить його в 5 разів міцнішим за звичайне скло. Термостійкий посуд виготовляється з трьох типів матеріалів: боросилікатного скла, загартованого вапняно-натрієвого або склокераміки. Кожен із них має власні властивості, переваги та недоліки.

Особливості посуду з жароміцного скла

Виробники використовують термостійке скло високої якості для виготовлення продукції. Посуд виробляється за допомогою пресування і видування з боросилікатів - матеріалів високої якості. Кожен виробник патентує свою формулу суміші. 

Вважається, що боросилікати стійкі до термоудару. Вони рідко руйнуються, якщо вийняти страву з гарячої духовки й відразу ж вимити під холодною водою, але гірше витримують механічні удари. Безліч скляних посудин, тарілок і каструль зі звичайного скла практично неможливо розбити. Склокераміка має високу міцність, стійкість до теплового удару.

Переваги

Володіючи вищою температурою плавлення, жароміцне скло витримує високі температури протягом визначеного виробником проміжку часу, в кілька разів більшого, ніж у звичайного скляного посуду. Якщо посудини з термостійкого скла розіб'ються, то розпадуться на великі осколки без гострих країв, що знижує ризик травмування.

Серед інших переваг:

  • Універсальність - посуд можна використовувати для приготування страв у духовці або мікрохвильовці, а також для зберігання охолоджених десертів у морозилці;
  • Легкість - у ній не пригорає їжа і її легко вимити;
  • Довговічність;
  • Можливість використовувати для сервірування столу, не перекладаючи готову страву в іншу місткість.

Посуд з жароміцного скла безпечний. Крім того, він має гарний вигляд і зберігається в незмінному вигляді навіть тоді, коли інтенсивно використовується для приготування їжі.

Кришки з жароміцного скла для пателень зручні тим, що захищають від розбризкування жирів під час смаження та одночасно дають можливість спостерігати за ступенем готовності страви. 

Відомі бренди

Чеський бренд Simax випускає посуд з боросилікатного скла. Він підходить для смаження, випічки, тушкування. Чеська компанія вважає перевагою свого посуду елегантний дизайн.

Посуд марки Luminarc теж створюється з термостійкого скла. Бренд існує на ринку багато років, тому його посуд зберігає один і той самий стиль у дизайні довгі роки. Його купують колекціонери й господині, які прагнуть зробити власну кухню затишною.

Як вибрати каструлю 

Деякі господині побоюються купувати скляний посуд, навіть попри зовнішній вигляд і жароміцність. Бояться, що посуд розіб'ється або трісне. Щоб не побоюватися, рекомендується уникати різких перепадів температури. Не додавати холодну воду в гарячу місткість, яку щойно дістали з духовки. Не ставити її на прохолодну кам'яну або металеву стільницю. 

Правила вибору каструлі:

  • Об'єм. Для сім'ї з 2-3 осіб потрібно купувати каструлі місткістю від 3-4 л. Тим, хто завантажений на роботі й готує їжу один раз одразу на кілька днів, підходять каструлі від 5-8 л. 
  • Форма. Якщо готувати не безпосередньо перед вживанням, а зберігати, то для розміщення в холодильнику підходять місткості прямокутної форми. Їх можна розставити більш компактно.
  • Кріплення. Ручки мають бути зручними та добре закріпленими, а кришка - щільно прилягати. 

На самому посуді й на упаковці ставиться маркування, що позначає жароміцне скло. Це може бути діапазон доступних температур, значки духовки та мікрохвильовки. 

Також перевіряють скло на відсутність сколів і однакову товщину стінок. Вони мають бути рівними, гладкими, без бульбашок повітря всередині між шарами. Якщо дивитися скло в яскравому світлі, то воно здається трохи бірюзовим або повністю прозорим. Невеликий відтінок у жароміцного скла допустимий і не знижує якість виробу.

Керуючись цими порадами, господиня легко вибере для кухні той посуд, який має переваги для її способу готування. 

Коментарі (0)
Залишити відгук
Відгуків немає

Підписуйтесь на новини

Надсилаємо лише корисне: новини, акції, подарунки.