
Поради щодо вибору каструль з жароміцного скла
12 червня 2024 0Скло, що вирізняється термостійкістю і міцністю, називається жароміцним. Процес загартування робить його в 5 разів міцнішим за звичайне скло. Термостійкий посуд виготовляється з трьох типів матеріалів: боросилікатного скла, загартованого вапняно-натрієвого або склокераміки. Кожен із них має власні властивості, переваги та недоліки.
Особливості посуду з жароміцного скла
Виробники використовують термостійке скло високої якості для виготовлення продукції. Посуд виробляється за допомогою пресування і видування з боросилікатів - матеріалів високої якості. Кожен виробник патентує свою формулу суміші.
Вважається, що боросилікати стійкі до термоудару. Вони рідко руйнуються, якщо вийняти страву з гарячої духовки й відразу ж вимити під холодною водою, але гірше витримують механічні удари. Безліч скляних посудин, тарілок і каструль зі звичайного скла практично неможливо розбити. Склокераміка має високу міцність, стійкість до теплового удару.
Переваги
Володіючи вищою температурою плавлення, жароміцне скло витримує високі температури протягом визначеного виробником проміжку часу, в кілька разів більшого, ніж у звичайного скляного посуду. Якщо посудини з термостійкого скла розіб'ються, то розпадуться на великі осколки без гострих країв, що знижує ризик травмування.
Серед інших переваг:
- Універсальність - посуд можна використовувати для приготування страв у духовці або мікрохвильовці, а також для зберігання охолоджених десертів у морозилці;
- Легкість - у ній не пригорає їжа і її легко вимити;
- Довговічність;
- Можливість використовувати для сервірування столу, не перекладаючи готову страву в іншу місткість.
Посуд з жароміцного скла безпечний. Крім того, він має гарний вигляд і зберігається в незмінному вигляді навіть тоді, коли інтенсивно використовується для приготування їжі.
Кришки з жароміцного скла для пателень зручні тим, що захищають від розбризкування жирів під час смаження та одночасно дають можливість спостерігати за ступенем готовності страви.
Відомі бренди
Чеський бренд Simax випускає посуд з боросилікатного скла. Він підходить для смаження, випічки, тушкування. Чеська компанія вважає перевагою свого посуду елегантний дизайн.
Посуд марки Luminarc теж створюється з термостійкого скла. Бренд існує на ринку багато років, тому його посуд зберігає один і той самий стиль у дизайні довгі роки. Його купують колекціонери й господині, які прагнуть зробити власну кухню затишною.
Як вибрати каструлю
Деякі господині побоюються купувати скляний посуд, навіть попри зовнішній вигляд і жароміцність. Бояться, що посуд розіб'ється або трісне. Щоб не побоюватися, рекомендується уникати різких перепадів температури. Не додавати холодну воду в гарячу місткість, яку щойно дістали з духовки. Не ставити її на прохолодну кам'яну або металеву стільницю.
Правила вибору каструлі:
- Об'єм. Для сім'ї з 2-3 осіб потрібно купувати каструлі місткістю від 3-4 л. Тим, хто завантажений на роботі й готує їжу один раз одразу на кілька днів, підходять каструлі від 5-8 л.
- Форма. Якщо готувати не безпосередньо перед вживанням, а зберігати, то для розміщення в холодильнику підходять місткості прямокутної форми. Їх можна розставити більш компактно.
- Кріплення. Ручки мають бути зручними та добре закріпленими, а кришка - щільно прилягати.
На самому посуді й на упаковці ставиться маркування, що позначає жароміцне скло. Це може бути діапазон доступних температур, значки духовки та мікрохвильовки.
Також перевіряють скло на відсутність сколів і однакову товщину стінок. Вони мають бути рівними, гладкими, без бульбашок повітря всередині між шарами. Якщо дивитися скло в яскравому світлі, то воно здається трохи бірюзовим або повністю прозорим. Невеликий відтінок у жароміцного скла допустимий і не знижує якість виробу.
Керуючись цими порадами, господиня легко вибере для кухні той посуд, який має переваги для її способу готування.