Пательня-гриль: як користуватися і яку вибрати для дому фото 1

Пательня-гриль: як користуватися і яку вибрати для дому

22 липня 2024 0

Пательня-гриль - ідеальний посуд для приготування соковитого м'яса або овочів. Її головна і найпомітніша особливість - лінії гриля на поверхні, розташовані на відстані 1-2 см одна від одної. Рифлене дно дає змогу волозі накопичуватися між ребрами, щоб запобігти контакту соків із поверхнею продукту та забезпечити умови для смаження. Господині також може знадобитися й інший посуд для готування

Призначення 

На пательні-гриль обсмажують продукти: готують бутерброди, гамбургери та стейки. Допускається використовувати пательню для одночасного приготування овочів і м'яса. Овочі беруть зі щільною текстурою: гриби, морква, кабачки, картопля.

Відсутність контакту з рідинами забезпечує утворення карамелізованої скоринки на продукті. М'ясо не вариться у власному соку, а доходить до готовності за допомогою жару. Тепло розподіляється рівномірно. Готова страва буде приємною на вигляд, хрусткою та ситною. 

Кухонні пательні та сотейники виготовляють із різних матеріалів. Розрізняють кілька типів: 

  • з низькими й високими бортиками (5 см і 25 см, відповідно);
  • круглі та квадратні;
  • пательні та сотейники
  • з кришкою і без;
  • з високими та низькими ребрами;
  • чавунні, з литого алюмінію.

Вибір діаметра і матеріалів залежить від того, які інгредієнти господиня використовує найчастіше. Для продукту з твердою і гладкою текстурою (риба, картопля) потрібні високі ребра, а для продукту з нерівною поверхнею (фарш) - низькі. 

Найпоширеніші - чавунні пательні. Вони дають змогу рівномірно розподіляти тепло, однак через вагу чавуну деякі господині надають перевагу легшим виробам з алюмінію. Переваги чавуну в тому, що він дає змогу довго утримувати тепло, збільшує час насичення продукту ароматом. Алюмінієві пательні легші за вагою і добре проводять тепло, але швидше остигають. 

Плюси та мінуси пательні-гриль

Порівнювати властивості кухонної пательні з вуличним грилем неправильно. Вона не може надати їжі запах диму від вишневих колод. Обвуглених шматочків теж не вийде, але у пательні є свої плюси й мінуси. Розуміння цих моментів визначатиме, чи варто купувати додому пательню-гриль.

Плюси:

  1. Легкість і простота процесу приготування їжі. 
  2. Мікроелементи. Щоразу, коли господиня готує продукти на пательні-гриль, вона збагачує їх іонами заліза від контакту продукту з гарячою сухою поверхнею. Тому страви-гриль рекомендують людям, які потребують добавок заліза. Але потрібно пам'ятати, що його засвоєння залежить від кислотності їжі та часу приготування.
  3. Естетика. Зовні їжа має такий самий вигляд, як приготована на справжньому грилі. З'являться маленькі вм'ятини від ребер жарильної поверхні, а також хрустка приємна скоринка.
  4. Текстура страви. Завдяки рифленій поверхні дна, м'ясо не вариться у власному соку, а смажиться. Вважається, що його смак буде кращим, ніж у м'яса, приготованого на звичайній пательні. 
  5. Мінімум холестерину. М'ясо, овочі, риба обсмажуються майже без жиру. 

Пательня буде ідеальним інструментом не тільки для обсмажування, а й для запікання. Приготувавши страву, господиня може зберігати її в пательні під кришкою теплою до моменту подачі на стіл. Пательню-гриль також використовують для приготування пирогів із пісочного або листкового тіста.

Мінуси:

  1. Аромат. Пательня-гриль не забезпечує аромат справжнього вугілля. 
  2. Площа. Її складно зберігати через розмір. Двоконфоркові моделі можуть нерівномірно обсмажувати великі шматки соковитого м'яса. 
  3. Проблема очищення, якщо куплена пательня без антипригарного покриття. 
  4. Час. Порівнявши розмір гриля і пательні-гриль, легко зрозуміти, що готувати їжу для великої компанії доведеться набагато довше. 

Для тих, хто любить хрустку обвуглену текстуру і карамелізовану скоринку на м'ясі, але може обійтися без ароматного диму від вугілля, що згорає, пательня-гриль стане розумним вкладенням коштів.

Як правильно користуватися 

Пательні-гриль прості у використанні та зручні в догляді. За принципом застосування вони належать до універсального посуду, який використовують для всіх джерел тепла. Зокрема для електричних, газових, керамічних, індукційних плит і навіть для приготування на багатті. Підвищена жароміцність дає змогу застосовувати їх навіть за високої температури нагріву.

Корисні рекомендації:

  1. Нарізати продукти рівними за товщиною шматками. Це гарантує, що вони будуть рівномірно просмаженими. 
  2. Увімкнути джерело нагріву на середній рівень, щоб збільшити температуру до потрібної через кілька хвилин. На повний розігрів пательні-гриль знадобиться від 5 до 20 хвилин залежно від типу плити. 5 хвилин - мінімальний час розігрівання. Це необхідно для того, щоб запобігти появі "гарячих точок" - місць, у яких уже пересмажується продукт, доки решта тільки нагрівається.
  3. Не можна змащувати поверхню для смаження олією. Це призводить до того, що кухня наповнюється димом. Найкращий варіант - змащувати олією або соусом м'ясо/овочі. 
  4. Щоб перевірити ступінь розігріву, потрібно капнути на поверхню кілька крапель води. Якщо вони відскакують і "розбігаються в сторони", то поверхня нагрілася до правильної температури. 
  5. Помістити продукт на пательню під кутом 45°C, щоб через деякий час перевернути його, отримавши ідеальні сліди гриля. Щойно викладете м'ясо/овочі, варто одразу зменшити вогонь, щоб продукт підрум'янювався, а не підгорав. Продукти розміщують на відстані мінімум 1,5 см один від одного.
  6. Накривати кришкою, щоб поліпшити смак готової страви. 
  7. Очищати після кожного приготування їжі. Якщо на пательні пригоріла їжа - потрібно ненадовго замочити її в теплій воді. Для догляду за ребрами та очищення використовувати спеціальну губку для гриля або скрубер. 

Чавунну пательню потрібно обов'язково повністю висушити, перш ніж прибрати на зберігання. Це запобіжить появі іржі. Змащуйте її олією після використання і протирайте паперовим рушником.

Як вибрати пательню-гриль

Під час купівлі додому пательні звертайте увагу на її габарити:

  1. Ручка. Що довша, то менш гарячою вона буде в процесі готування. На деяких моделях є допоміжна ручка у формі виступу або петлі, розташована на протилежному боці від довгої ручки. Вона потрібна, щоб піднімати важку пательню з продуктом.
  2. Корпус. Моделі бувають круглими, квадратними й прямокутними (двокомфорочні). Оптимальна форма - квадратна. У ній більше місця для розміщення продукту. Площа круглої пательні-гриль на 20-25% менша за площу квадратної аналогічного діаметра. 
  3. Зовнішній вигляд. Корпус, покритий емаллю, естетичніший. Крім того, патину, що утворюється в процесі смаження, легше видалити з емалі. Виріб із нержавіючої сталі без покриття очистити важче. 
  4. Поверхня. Виріб з антипригарним покриттям краще очищається після приготування їжі, не залишає на продукті таких яскраво виражених карамелізованих слідів гриля, як пательня без покриття. 

Пательня-гриль здатна задовольнити потреби домашнього кухаря. Хоча вона і не відтворює димний запах справжнього гриля, але зможе забезпечити чудовий смак смажених продуктів цілий рік.

Коментарі (0)
Залишити відгук
Ваш відгук буде першим. Зареєструйтеся й поділіться своїми враженнями.

Підписуйтесь на новини

Надсилаємо лише корисне: новини, акції, подарунки.