
Чим відрізняються келихи для червоного і білого вина?
15 липня 2024 0Вживання вина з правильно підібраного келиха дозволить вам повною мірою насолодитися цим напоєм. Крім того, ви розпробуєте всі аромати та смаки, приховані в пляшці. Підбір чаші правильного розміру і форми для конкретного сорту вина не вимагає особливих знань. Потрібно лише запам'ятати кілька основних правил.
Вибір келихів для червоних вин
Для червоних вин існує кілька видів келихів:
- "Бургундія". Форма і розмір виробу покликані підкреслити характер високоякісних, зрілих, червоних, бургундських вин із невеликою кількістю танінів. Це місткість із кулястою чашею і тонким обідком.
- "Бордо". Типовий бордоський келих являє собою тюльпаноподібний виріб із довгою ніжкою. Він призначений для кріплених вин і сортів із помірною кислотністю. Якщо зробити ковток, напій контактуватиме з усіма рецепторами язика, що дасть змогу відчути кожну нотку. Простий і непідвладний часу дизайн цього фужера робить його ідеальним рішенням для всіх типів сервірування столу.
- "Grand Cru". Посудина для Гран Крю - незамінна річ для любителів витриманого вина. Кожна деталь розроблена з метою спрямувати вино на рецептори, давши змогу йому розкритися у всій своїй складності. Обсяг посудини забезпечує хорошу площу при взаємодії з повітрям.
- "Сіра". Цей келих звужений біля основи та верхнього краю. Він рекомендований для групи вин, що характеризуються сильним, пряним смаком і високим вмістом алкоголю.
Стандартний об'єм фужерів становить 140-180 мл.
Вибір келихів для білих вин
Місткості для білих сортів ділять на такі види:
- "Флют". Це подовжена посудина тюльпаноподібної форми. Призначена для ігристих вин. Однак також підійде і для оцінки інших сортів. Вузький ободок чаші сприяє повільному "випаровуванню" аромату.
- "Шардоне". Універсальний фужер для ароматних слабоалкогольних напоїв. Форма схожа з "Бордо", але об'єм менший, і чаша менш звужена до основи.
Стандартний об'єм місткостей становить 70-100 мл.
Чим відрізняються фужери для червоного і білого вина?
Фужери для червоних вин мають бути великого об'єму. Їхня форма куляста або тюльпаноподібна. Такі місткості збільшують площу взаємодії вина з киснем, розкриваючи аромат і глибину смаку з кожним ковтком.
Біле вино помітно м'якше за червоне, воно не потребує збагачення киснем. Його аромати менш концентровані та швидше випаровуються. Келихи для цього напою менші за розміром. Для них характерні завужені краї.
Інтернет-магазин "Дім посуду" підготував широкий асортимент келихів, склянок, глечиків для дегустації вин та інших алкогольних напоїв.
Правила догляду за келихами
Щоб насолоджуватися витонченістю фужерів довгий час, ретельно мийте їх вручну після використання. Миття в посудомийці піддасть вироби високому ризику, оскільки тонкий кришталь та інший скляний посуд можуть розбитися в процесі миття. Навіть якщо характеристики виробів роблять їх придатними для миття в посудомийній машині, вдаватися до такого заходу категорично не рекомендується.
Для миття вручну краще використовувати теплу воду і м'який мийний засіб. Жорсткі матеріали можуть залишити подряпини на поверхні скла. З цієї причини також слід уникати активного тертя.
Келихи слід обережно занурювати у воду, що містить мийний засіб, і повільно виймати, повторюючи процедуру до п'яти разів.
Перевіреним засобом від стійких плям є білий оцет. Після його використання, посуд необхідно ще раз ретельно прополоскати.
Щоб скляні вироби були кришталево чистими, одного миття недостатньо. Повернути блиск ніжним скляним посудинам допоможе ретельне полірування. Для цього використовуйте чисту безворсову бавовняну тканину, а ще краще лляну. Під час полірування стежте за тим, щоб тримати келих за чашу - для цього слід використовувати ще один відріз тканини.
Щоб келихи завжди блищали та на них не було непривабливих розводів, можна обережно потримати їх над киплячою водою перед поліруванням.
Правила вибору фужерів для різних вин
Крім форми, слід звернути увагу на матеріал, з якого виготовлено посудину. Вино пропонує нам не тільки смак і аромат, а й гарний колір. Тому бажано, щоб місткість була прозорою і безбарвною, щоб можна було повною мірою милуватися кольором напою, його відтінком і ступенем насиченості, а також щільністю і прозорістю рідини.
Слід обирати набори фужерів із безбарвного скла або кришталю з не надто масивними стінками чаші. Ніжка має бути достатньо довгою, щоб її можна було легко обхопити рукою, не нагріваючи вміст, який подають певної температури.
Винятком можуть бути набори келихів із кольоровою ніжкою. У цьому разі забарвлення ніжки має гармоніювати з кольором вина. Настільки тонкий декор не суперечить кольору вина і вносить додатковий, інтригуючий естетичний елемент.
Якщо порівнювати келихи з кришталю та скла, то останні, безумовно, довговічніші, тому їх слід обирати для частого повсякденного використання. З іншого боку, естетичні кришталеві келихи та чарки стануть у пригоді під час дегустації вишуканих вин та інших спиртних напоїв.