
Чавунний казан іржавіє: що робити?
21 серпня 2024 0Чавунні казани - надійний посуд, який може служити десятиліттями. Для того щоб користуватися чавунком довгі роки, а потім і передати його нащадкам, як це робили наші бабусі, потрібно дотримуватись деяких правил. Це пов’язано з хімічним складом чавуну: сплав заліза з вуглецем схильний до корозії. Це природний процес, який запускається під впливом вологості та різних кислот, що містяться в їжі та миючих засобах.
Причинами утворення іржі на чавунному казані можуть бути:
- не часте використання та невідповідні умови зберігання посуду, у тому числі підвищена вологість за низької температури повітря;
- відсутність на поверхні чаші виробу масляного захисного шару, який утворюється при випалюванні;
- неправильний догляд за казаном: часте застосування абразивних засобів для чищення, миття з використанням жорсткої губки, ополіскування холодною водою ще гарячого чавунку;
- з самого початку низька якість сплаву.
Поява іржавих плям не тільки псує зовнішній вигляд посуду, а й слугує потенційним джерелом розвитку шкідливих для здоров'я бактерій. Якщо ви помітили, що казан постраждав від корозії, не поспішайте списувати його з рахунків. Врятувати чавун можна підручними засобами у домашніх умовах.
Способи очищення чавунків від іржі
Повернення чавунному казану, що поржавів, колишніх властивостей виконується в два етапи:
- Видалення плям іржі механічним чи хімічним способом.
- Створення на поверхні виробу захисного шару.
Механічна очистка передбачає використання абразивів. Якщо площа пошкодження невелика, а самі плями неглибокі, можна скористатися металевим посудним скребком з нержавіючої сталі. Пару йому можуть скласти як порошки, що чистять, так і кухонна сіль або харчова сода. Посипаний абразивною речовиною чавун труть скребком доти, доки не вийде вся іржа.
Обробку великих корозійних областей зручніше проводити за допомогою наждакового паперу. Для цього спочатку вдаються до допомоги крупнозернистої наждачки, яка знімає більшу частину іржі. Після такого очищення вся поверхня чаші шліфується дрібноабразивним матеріалом. Для зручності роботи допустимо використовувати шліфувальну машину або дриль із спеціальними насадками.
Не готові до таких агресивних методів? Тоді можна спробувати видалити іржавий наліт сумішшю клею та мила. Для цього методу буде потрібна велика ємність, в яку повністю поміститься казан. Залийте його водою, змішаною з натертим бруском господарського мила та баночкою силікатного клею. Все це потрібно тримати на середньому вогні до утворення клейстеру. Остиглий розчин зливають, а плівку, що з'явилася на чавунці, змивають губкою під проточною водою разом з іржею.
Замість мильно-клейового розчину можна використовувати соду. У цьому випадку виварювати чавунний казан доведеться не менше 8 годин на слабкому вогні.
Інший термічний спосіб видалення корозії виконується за допомогою солі та духовки. Чашу засипають хлоридом натрію та відправляють на кілька годин у духовку. Після чого з остиглої поверхні механічно зчищають забруднення.
Хорошим помічником на кухні для багатьох господинь є оцтова кислота. Стане в нагоді вона і для миття чавунного казана, що проржавів. Оцет поєднується в рівних пропорціях з водою (можна також додати соду, сіль або миючий засіб), після чого казан поміщається в ємність з цим розчином і залишається там на пару годин. Після цього часу слід вимити посуд звичайною губкою.
Повернути привабливий зовнішній вигляд чавунному виробу допоможуть і спеціальні засоби побутової хімії, які слід використовувати згідно з інструкцією виробника. Немає часу на такі експерименти? Зверніться до майстерні, де є піскоструминні апарати. Така обробка гарантовано позбавить посуд іржі.
Догляд за чавунними казанами
Після видалення іржі варто подбати про захист виробу від корозії. Для цього необхідно виконати випалення чавунку. До речі, цю ж процедуру потрібно зробити і після покупки нового казана.
Алгоритм випалу виглядає так:
- Попередньо необхідно помити казан звичайним миючим засобом для посуду, витерти насухо.
- Розігрійте духовку до максимальної температури.
- Посипте виріб кухонною сіллю і відправте в духовку, доки сіль не потемніє. При цьому сіль потрібно регулярно помішувати, щоб покривала всі стінки.
- Використана сіль викидається, її залишки після охолодження металу змиваються водою, а казан насухо витирається.
- Прожарений сіллю чавун залийте олією (не рекомендується використовувати оливкове) і поставте на плиту.
- Тримайте виріб на максимальному вогні, рівномірно розподіляючи масло по стінах приблизно 20 хвилин.
- Залишки олії злийте, а казан протріть паперовим рушником.
Масляний шар, що утворився в результаті, стане тим захистом, який запобігатиме в майбутньому появі іржі, а також служитиме як антипригарне покриття.
Щоб надалі не пошкодити цей шар, після використання чавунку не приступайте до його миття доти, поки посуд повністю не охолоне. Не використовуйте для миття агресивну побутову хімію та жорсткі губки. Також можна після промивання прожарювати змащений олією казан одну-дві хвилини.
Щоб видалити залишки їжі, що пригоріли, залийте казан теплою водою і залиште на деякий час. Після цього чашу легко мити м'якою губкою.
Не забувайте завжди витирати виріб насухо і зберігати його в сухому місці. Чавунним виробам протипоказані посудомийні машини. Також у чавунках не варто зберігати приготовлену їжу.