Як користуватися формами для випічки: види, догляд і використання
24 сентября 2024 0Багато господинь люблять готувати різну випічку, використовуючи місткості для запікання. До них належить посуд різних форм і розмірів. Він може бути таких видів:
- горщики;
- силіконові форми;
- скляні страви;
- посуд із вуглецевої сталі тощо.
Використовуючи форми для запікання, можна заощадити час, сили та ресурси. Такі місткості мають низку переваг.
Вони витримують перепади температурних режимів, не деформуються, виготовлені з екологічних матеріалів. Випічка виходить красива й акуратна. Якщо ви хотіли б придбати такий посуд, завітайте в інтернет-магазин "Дім посуду". На сайті кожен покупець зможе знайти корисні кухонні товари не тільки для випікання, але й для простого приготування їжі. У каталозі є такі популярні марки посуду: Luminarc, Simax та інші. Насамперед це товари високої якості, з чудовим дизайном, що давно позитивно зарекомендували себе на ринку.
Якими бувають ємності та форми для випікання
Ємність для запікання підбирається залежно від того, що ви збираєтеся готувати. Універсальних товарів немає, тому варто уважно поставитися до купівлі посуду для випікання. Є кілька параметрів, які допоможуть зробити вибір.
Насамперед звертайте увагу на форму:
- Круглі. Важливо враховувати висоту бортиків. Для піци підійдуть двосантиметрові, а для тортів - до семи сантиметрів.
- Фігурні. Є чудовим варіантом для створення цікавих форм кексів і тістечок. Наприклад, у вигляді зірок.
- Спеціальні. Підходять для випікання пасок або кексів. Певна форма дає можливість готувати випічку максимально швидко і рівномірно в домашніх умовах.
- Оригінальні бортики хвилястих форм добре підходять для хлібобулочних виробів.
- Знімні місткості з плоским дном і бортами підійдуть для приготування бісквіта.
- Особливу увагу варто приділити формочкам для мафінів і тарталеток. Вони мають особливий вигляд, що дає змогу робити десерти різної складності.
Говорячи про діаметр, можна помітити, що є всього три основні величини. Серед них:
- маленький до 18 см;
- оптимальний до 26 см;
- великий до 33 см.
Розміри форми визначають місткість страви, що виготовляється. Усі набори посуду для випікання мають різне призначення.
Крім того, посуд класифікують за матеріалом:
- Алюмінієва. Підходить для приготування печива, коржів, пирогів. Алюмінієвий матеріал відмінно проводить тепло, що сприяє гарному пропіканню страви.
- Жароміцна порцеляна. Екологічно чистий матеріал високої якості. Такий посуд довго прослужить, його складно зіпсувати. Він підходить для випікання страв у духовці.
- Вуглецева сталь. Вона стала фаворитом у багатьох кухарів. По-перше, матеріал може застосовуватися досить довго, він міцний і надійний. По-друге, завдяки тонким стінкам місткості, страви готуються значно швидше навіть за низького нагрівання духовки й довго зберігають тепло. Крім того, у такого посуду доступна вартість.
- Скляні місткості. Мають перевагу перед звичайним склом у своїй жаростійкості. Однак такий матеріал можна розбити. Овочі, риба, шарлотка, пиріг - усе це можна приготувати у формі зі скла.
- Силіконовий посуд. Він не б'ється і дає змогу застосовувати його для випікання досить довгий час. М'який матеріал дає можливість легко витягувати випічку з форми. Такий посуд не деформується і їжа всередині не пригорає. Має невисоку вартість. Однак матеріал не терпить джерел відкритого вогню і занадто високу температуру (понад 240 градусів).
Не варто забувати про те, що будь-яка форма (крім одноразових) потребує хоча б мінімального догляду. Її необхідно мити та сушити після кожного використання засобами, які підійдуть саме цьому типу покриття. В іншому разі місткість довго не прослужить і доведеться купувати нову.
Як використовувати форму для випічки
Будь-яка форма для випічки потребує особливого догляду. Перед тим як ставити її в духовку або мікрохвильову піч, зверніть увагу на температурний режим, який витримує цей матеріал. Під час миття необхідно відмовитися від використання губок з абразивною поверхнею, щоб не пошкодити посуд.
У процесі приготування страв слід відмовитися від сталевих скребків і лопаток, щоб не залишати подряпин та інших пошкоджень на посуді. Силікон потребує додаткового змащування і не терпить відкритих джерел вогню або електричних плит. З обережністю використовуйте ножі та виделки під час експлуатації силіконових форм, оскільки є ризик пошкодити вироби.
У скляних місткостях, крім приготування, також можна зберігати продукти в холодильному або морозильному відділеннях. Однак скло не терпить різких температурних перепадів, тому гарячу форму в жодному разі не можна обполіскувати холодною водою. Керамічні покриття примхливі та сприйнятливі до механічних впливів. Єдині набори, які не потребують будь-якого догляду, - паперові. Річ у тім, що вони є одноразовими і їх достатньо утилізувати після застосування.
Силіконова форма для випічки: у чому зручність
Такі місткості дуже практичні та зручні для щоденного використання. Вони дають змогу легко дістати продукт без зайвих зусиль. Силікон у своєму складі повинен мати тільки якісні компоненти та бути безпечним для організму людини. Неякісний матеріал під час приготування страв матиме характерний неприємний запах. Щоб не потрапити "в халепу", звертайте увагу на виробника та відгуки про виріб.
Змащувати силіконові форми достатньо будь-яким видом харчової олії або жиром. Перед тим як вийняти готову страву, необхідно дати їй можливість охолонути. У середньому це займає близько семи хвилин. Запікати у формі з такого матеріалу можна не тільки борошняні вироби, а й рибу, м'ясо, овочі. Силікон можна згортати, оскільки він швидко приймає звичну для нього форму. Після використання місткість обов'язково слід промити проточною водою і м'якими мийними матеріалами, щоб не пошкодити м'яку структуру виробу.
Одна з основних переваг силіконових матеріалів - це те, що вони не вбирають запахи їжі, що готується. Однак це за умови високої якості, а не дешевої підробки. В онлайн-магазині "Дім посуду" будь-яка форма для випічки виготовлена з високоякісних, екологічних матеріалів. Вони не виділяють шкідливих речовин під час нагрівання і прослужать вам довго за умови уважного догляду. У каталозі є форми таких відомих, якісних марок, як Korkmaz і Vincent.
Яку форму для запікання варто вибрати
Однозначно відповісти на це запитання досить складно. Насамперед усе залежить від того, як часто ви готуєте і що саме. Любителям креативу підійдуть фігурні місткості, а тим, хто не любить багато пекти, - паперові набори. Також виходити варто з того, якому градусу під час приготування ви надаєте перевагу. Усі розглянуті місткості мають свої переваги та недоліки, щоб зрозуміти, що вам потрібно, досить подивитися на меню, яке ви регулярно готуєте своїм домашнім і гостям.
Щоб зробити найправильніший вибір, варто ознайомитися з відгуками й функціональністю виробів, а потім дійти певної думки. Найімовірніше, вам буде потрібно відразу кілька видів форм на всі випадки життя.
Заходьте на сайт магазину "Дім посуду" і обирайте те, що дійсно вам підходить. У каталозі представлений широкий вибір посуду для запікання.