
Термокухлі: догляд та особливості вибору
29 июля 2024 0Як приємно випити чашку чаю, що зігріває, на вершині гори! Або підбадьоритися на роботі міцною гарячою кавою, звареною в улюбленій кав'ярні. Або освіжитися холодним лимонадом спекотного полудня... Зберегти потрібну температуру напоїв на тривалий час допомагають термокухлі. Сьогодні ці вироби потрібні у дорослих і дітей, відповідно і вибір моделей досить великий.
Виробники термопосуду пропонують безліч варіантів кухлів, що різняться по дизайну, матеріалу корпусу та кришки, способу її відкривання та іншим параметрам. То як же не помилитися з вибором? На це питання відповідають у мережі магазинів «Дім посуду». Наші консультанти проаналізували різні ринкові пропозиції та розповіли про те, на що варто звертати увагу при купівлі термокухлів.
Види термокухлів та особливості їх вибору
Від того, з якого матеріалу виготовлений термос, в першу чергу залежить його здатність підтримувати температуру напою.
Оскільки головною функцією виробу є збереження тепла/холоду всередині себе, необхідний надійний ізолятор. Універсальними рішеннями стають повітря чи вакуум, які перебувають між двома ємностями — зовнішньою та внутрішньою колбами. При цьому поверхня внутрішньої чаші повинна бути з матеріалу, що відбиває. Тому обов'язковою умовою для якісного термокухля є внутрішня колба з корозійностійкої сталі. До речі, саме такі моделі представлені у каталозі «Дім посуду». Зовнішній корпус може бути також з нержавіючої сталі або інших матеріалів: пластик, скло, кераміка.
Переваги керамічних та скляних виробів полягають лише в їхньому оригінальному дизайні. Такі гуртки можна використовувати вдома, але брати їх із собою в дорогу непрактично. Пластик у цьому плані зручніший, але, безумовно, не зрівняється за характеристиками міцності з металом.
Іншим важливим критерієм є герметичність. За цю характеристику більшою мірою відповідає механізм закриття кришки. Відразу обмовимося, що жоден із можливих варіантів не здатний забезпечити стовідсоткову герметичність. Як би щільно не прилягала кришка, повітря все ж вона пропускатиме.
Розглянемо можливі принципи роботи клапанів та те, як вони влаштовані.
- Кришка з кнопкою. Досить поширений вид відкривання за рахунок ергономічності. Щоб зробити ковток з термокухлі, достатньо натиснути на кнопку, якою відкривається клапан. Єдиний мінус – таку заглушку складно мити.
- Клапан із засувкою або фіксатором відкривається методом підйому або усунення верхньої пластини, під якою розташовується отвір для пиття. Зробити це так просто, що клямка може розкритися навіть у сумці без вашої допомоги. Тому, щоб уникнути неприємних ситуацій, багато виробників виготовляють клямки з функцією блокування.
- Гвинтовий механізм. Це цілісні кришки, що закручуються, які виключають можливість проливання напою. Завдяки наявності прогумованого обідка щільно прилягають до шийки, а відсутність додаткових отворів, як у розглянутих вище клапанах, забезпечує кращу герметичність.
Важливий нюанс: чим ширше шийка термокружки і чим тонша у неї кришка, тим швидше буде остигати напій.
Ще одна характеристика, що впливає на вибір кухля – його об’єм обсяг. Зазвичай такі ємності розраховані на 200–500 мл. Все, що більше, відноситься до термосів. При покупці виробу орієнтуватися треба на власні потреби в рідині, а також на те, наскільки важким буде повний кухоль і скільки місця займе в сумці.
Якісні моделі з корозійностійкої сталі з подвійними стінками та вакуумом між ними здатні зберігати температуру протягом восьми годин. Після цього гарячий напій починає остигати, але ще деякий час буде теплим.
Як зробити так, щоб термокухоль прослужив довго
Розібравшись із принципом роботи термокухлів, варто дізнатися і про правильний догляд за ними. Ось кілька правил, які допоможуть продовжити життя термопосуду.
- Вакуумні термоси та термокухлі не можна поміщати в посудомийні машини. Виняток становлять лише їхні кришки, а також вироби, які мають відповідні позначки.
- Не варто заливати в термопосуд кисломолочні та газовані напої.
- Не рекомендується закривати клапан відразу після того, як у кухоль був налитий окріп. Це, як і додавання в ємність сухого льоду, може призвести до надмірного тиску та деформації виробу.
- Кухоль треба мити після кожного використання. Не варто застосовувати для цього абразивні засоби для чищення і жорсткі губки, щоб не пошкодити поверхню.
- Колбу краще сушити шийкою вгору, а кришку - в розібраному вигляді (якщо дозволяє конструкція).
- Не потрібно щільно закручувати кришку на кухлі під час її зберігання, інакше велика ймовірність виникнення парникового ефекту та неприємного запаху.
Не забувайте: термокухоль спеціально влаштований так, щоб напої в перші години залишалися дуже гарячими, тому:
- не відкривайте клапан поряд з обличчям, щоб не обпектися парою;
- не поспішайте робити великі ковтки - дайте вмісту знайти комфортну температуру.
Якісні термокухлі пропонує замовити інтернет-магазин «Дім посуду». Крім них, у каталозі на нашому сайті представлені: термопляшки, термоси та термоглеки.