
Що таке керамічний посуд і як ним користуватися
15 июля 2024 0Керамічний посуд сьогодні дуже популярний, і це не випадково. Перша причина - зовнішня привабливість. Багато керамічних виробів можна віднести до витворів мистецтва. Також домогосподаркам подобається практичність виробів. Страви, приготовані в керамічній каструлі або пательні, мають неповторний смак, а овочі зберігають свої корисні властивості. Керамічні місткості можна використовувати для зберігання продуктів, оскільки обпалена глина не насичується запахами. Інтернет-магазин "Дім посуду" пропонує великий вибір керамічного посуду, серед якого: глибокі, обідні та десертні тарілки, бульйониці, блюдця, салатники, креманки за прийнятними цінами.
Про правила користування керамічними формами для запікання
Завдяки інноваційним технологіям крихкі глиняні вироби більше не проблема. З'явився посуд, що пройшов термічну обробку, що додало йому міцності та здатності витримувати високу температуру. Цікаво, що обпалюється глиняна заготовка за невисокого температурного режиму. Саме ця технологія робить форми з кераміки надзвичайно міцними. Сьогодні у багатьох домогосподарок на кухні є керамічні горщики для запікання. У них зручно тушкувати м'ясо й овочі та інші інгредієнти у власному соку. Страви не пригорають і виходять дуже смачними, а каша розсипчастою.
Але попри простоту приготування їжі, треба пам'ятати про деякі правила:
- перш ніж ставити місткість у духовку, потрібно знати, чи призначена вона для цієї мети;
- для різних страв потрібен певний посуд;
- горщики слід ставити вільно, щоб вони не стикалися боками й не торкалися стінок духовки;
- термостійкі керамічні каструлі не можна ставити на відкритий вогонь;
- у кераміку спочатку поміщають інгредієнти, а потім ставлять у духовку;
- у процесі приготування не можна доливати в горщики холодну воду;
- мити посуд слід м'якою губкою.
При дотриманні перерахованих правил посуд довго залишиться цілим.
Кілька слів про використання керамічних форм у мікрохвильовій печі
Не вся кераміка, що випускається сучасними виробниками, проходить випал, який робить її термостійкою. За спрощеної технології на стінках каструль і пателень залишаються мікротріщини. Вони невидимі під час простого огляду, але під час нагрівання виробів НВЧ-променями тріщини збільшуються - посуд стає непридатним. Тому слід пам'ятати, що не всяка керамічна місткість підійде для використання в мікрохвильовій печі. Для цієї мети необхідно купувати посуд, який може витримати високу температуру.
Орієнтуйтеся на кілька показників:
- термостійкі форми, які витримують 140 градусів;
- вогнетривкі кухонні вироби, яким не страшна позначка в 300 градусів.
Визначити ці якості допомагає маркування. Для простого розігрівання страв придатними будуть форми зі склокераміки, в якій поєднуються дві якості: краса керамічної глини й вогнетривкість скла.
Який посуд кращий: керамічний або скляний
Керамічний посуд унікальний своїм виглядом, кольором, дизайнерським виконанням. Такі вироби зможуть надати будь-якій кухні вишуканості та елегантності. А перевагами кераміки будуть такі якості:
- глина безпечна для здоров'я людини;
- вона швидко нагрівається і рівномірно розподіляє тепло;
- вироби витримують високу температуру.
Кераміка - матеріал, який довго не втрачає первісного вигляду.
До скляного посуду консервативні господині ставляться з недовірою, але їм слід познайомитися з перевагами таких виробів ближче, адже вони:
- володіють оригінальністю оформлення і мають різноманітність форм;
- матеріал екологічний;
- каструлі зі скла не тріскаються за високих температур;
- мають довгий термін служби.
Скляний посуд радує блискучим зовнішнім виглядом і прозорістю.
Придбати скляне та керамічне начиння, салатники, креманки гуртом і вроздріб можна в інтернет-магазині Дім посуду.
Догляд за керамічним посудом
Під час використання керамічного посуду потрібно брати до уваги його крихкість, яка зумовлюється пористою структурою складу. Такий посуд не можна упускати, тому він має особливий догляд, який повинен включати:
- використання засобів для миття керамічного посуду;
- застосування суміші оцту, харчової соди та мийного засобу для відмивання нальоту з поверхні;
- виключення з використання жорстких щіток, а також проведення по стінках металевими ложками, щоб не дряпати поверхню;
- замочування сильно забруднених пателень;
- ручне миття, замість використання посудомийної машини.
Посуд із глазурованим покриттям після миття слід перевернути догори дном, глиняні тарілки краще витерти. Щоб кераміка служила довго, важливо дотримуватися рекомендацій з догляду.
Правила вибору керамічного посуду
Під час вибору кераміки слід пам'ятати про деякі правила:
- Перш за все, необхідно взяти кружку, що сподобалася, в руки - якщо дно і стінки товсті, можна оплачувати купівлю.
- Потрібно розібратися в якості покриття. Для цього слід попросити у продавця документ, який підтверджує, що товар відповідає вимогам, встановленим для цієї категорії.
- Дізнатися про спосіб виготовлення - місткість, виконана за допомогою лиття, служитиме дуже довго.
- Ознайомитися з характеристиками, зазначеними на етикетці, щоб зрозуміти, чи можна ставити кухоль у мікрохвильову піч, а також дізнатися інші особливості.
Купувати посуд для кухні рекомендується в спеціалізованих магазинах. Легкі за вагою вироби, придбані з рук, можуть виявитися підробкою.
Під час вибору кухонного посуду краще віддати перевагу керамічним виробам, виконаним із цільного та вишуканого, міцного матеріалу - керамічної глини. Блискуча кераміка оригінального кольору довго прикрашатиме обідній стіл і кухню.