Різновиди сковорідок: конструкція та призначення фото 1

Різновиди сковорідок: конструкція та призначення

19 марта 2024 0

Одним із основних елементів кухонного начиння століттями залишалася сковорідка. Згодом змінювалися історичні періоди, людство досягало нових вершин, у тому числі й у вивченні космосу, а сковорода залишалася надійним інструментом для домашніх господинь. Вона зберегла свою актуальність у наш час. Безумовно, науково-технічний прогрес не пройшов повз нашу "стару знайому", привносячи до неї нові форми та технологічні особливості, обладнуючи зручними ручками та кришками, а також покриваючи сучасними антипригарними покриттями. У цій статті ми розглянемо різні види кухонних сковорідок, звернемо увагу на їх характеристики та надамо корисні поради щодо вибору відповідної моделі.

Різновиди

На сьогоднішній день на ринку представлено безліч сковорідок різноманітних форм, призначень та цінових категорій. Однак можна виділити шість основних типів: класичні або універсальні, жаровні, для млинців, сотейники, грилі та вок.

Універсальні сковорідки є основним кухонним начинням, присутнім на майже кожній кухні. Вони призначені для виконання широкого спектру завдань з приготування їжі, включаючи смаження риби, м'яса, картоплі, а також пасерування інгредієнтів для приготування різноманітних соусів та страв.

Класичні сковорідки зазвичай мають середній розмір із глибиною два-три сантиметри та діаметром від двадцяти до тридцяти сантиметрів. Вони оснащені однією довгою ручкою та виготовляються з алюмінію або чавуну.

Жаровні створюються з товстого та жароміцного чавуну, що робить їх набагато важчим у порівнянні з класичними сковорідками. Вони мають високі борти і дві невеликі ручки. Завдяки своїм товстим стінкам та багатошаровому дну їжа в таких сковорідках майже не пригорає, а нагрівання відбувається рівномірно. Ці сковорідки можна використовувати як на газових плитах, так і в духових шафах. У жаровнях готують різні види страв, тому що в них добре запікається м'ясо, риба та овочі.

Сковорідки для млинців характеризуються низькими бортами (приблизно один сантиметр), що дозволяє легко перевертати млинці у процесі смаження. Вони мають тонке дно, що полегшує приготування яєчні або омлету. Такі сковорідки можуть бути виготовлені з різних матеріалів, таких як чавун, мідь або алюміній, і оснащені ручкою, що не нагрівається. Дно сковорідки покривається спеціальним антипригарним матеріалом, щоб запобігти прилипанню млинців.

Сотейники відрізняються від сковорідок для млинців вищими бортами, приблизно шість-вісім сантиметрів. Фактично, вони є щось середнє між каструлею і сковорідкою. У сотейників може бути одна довгаста або дві короткі ручки, і вони зазвичай комплектуються кришкою. Діаметр таких сковорідок становить близько 30 сантиметрів. Вони мають товсте дно і призначені для приготування перших і других страв, так і десертів.

Сковороди-гриль в основному мають квадратну форму з ребристим дном, на яке не прилипає їжа, що готується. Рідше трапляються круглі моделі. Особлива форма дна створює на гриль-продуктах характерний малюнок, а готова їжа виходить нежирною та смачною. Ці сковороди швидко розігріваються і повільно остигають.

Вок мають нестандартну форму для більшості сковорідок. Їхній діаметр збільшується від дна до країв бортів. Такі сковорідки мають пласке дно і тонкі високі стінки. Завдяки цьому вок швидко розігрівається, а готова їжа зберігає всі свої смакові якості. Ці сковорідки мають азіатське коріння і ідеально підходять для страв східної кухні.

Матеріали

Сучасні сковороди виготовляються з різноманітних матеріалів, які покращують їх властивості та роблять їх ідеальними для приготування їжі. Серед найбільш поширених матеріалів можна виділити: чавун, алюміній, мідь, нержавіючу сталь, покриття з титану і каменю.

Сковорідки з чавуну є важкими та довговічними. Вони часто використовуються для смаження різних продуктів. Сам по собі чавун має антипригарні властивості, які стають ще кращими з часом використання. Тому не потрібне додаткове покриття спеціальними матеріалами. Чавунні сковорідки прості у використанні та догляді. Вони не бояться подряпин і не вимагають використання силіконових чи пластикових інструментів. Їх можна мити навіть із використанням абразивних засобів. Чавунні сковорідки поступово розігріваються, довго тримають тепло, і їх термін служби майже необмежений. Єдиним недоліком такого посуду є його значна вага.

Сковорідки з алюмінію широко поширені та користуються великою популярністю завдяки своїй доступній ціні. Вони міцні, хоч і мають тонкі стінки та дно, що дозволяє їм швидко нагріватися. Алюміній може бути доданий до різних металів, змінюючи свої властивості. Для перемішування продуктів на алюмінієвій сковороді найкраще використовувати пластикові, дерев'яні або силіконові лопатки. Очищення алюмінієвих поверхонь слід проводити з використанням гелевих миючих засобів.

Мідні сковорідки мають відмінну теплопровідність, що робить їх зручними для швидкого розігріву їжі. Щоби продукти не окислялися на поверхні мідної сковороди, її покривають спеціальним покриттям. Мідні сковорідки менш поширені та використовуються в основному поціновувачами кулінарного мистецтва. Вони мають значну вагу і коштують дорого.

Сковорідки з нержавіючої сталі мають середню вагу, яка менша, ніж у чавунних, але більше, ніж у алюмінієвих. Вони доступні та практичні. Такі сковорідки швидко прогріваються і довго зберігають тепло, є довговічними та невибагливі у догляді. Сковорідки з нержавіючої сталі зазвичай виготовляють з товстим багатошаровим дном, щоб запобігти появі кольорових плям на поверхні. Головною перевагою таких сковорідок є їхня стійкість до корозії. У них можна готувати різні страви, такі як рагу, плов або смажену картоплю.

Сковорідки з титановим покриттям - це сучасне кухонне начиння, яке лише вкрите шаром титану, а не повністю виготовлене з цього матеріалу. Титан легкий, міцний і має високу антикорозійну здатність, що дозволяє йому витримувати значні температурні зміни. Такі сковорідки значно легші за чавунні, але не поступаються їм у міцності. Вони також відрізняються рівномірним прогріванням усієї поверхні. При використанні титанової сковорідки рекомендується мінімізувати використання жиру та олії при готуванні.

Сковорідки з кам'яним покриттям – це міцні, надійні та естетичні вироби. Їхня поверхня прикрашена характерним мармуровим малюнком. Основа таких сковорідок виконана із міцного металу. Виготовлені з натуральних матеріалів вони екологічно безпечні, добре нагріваються і довго зберігають тепло. Сковорідки з кам'яним покриттям підходять для використання на будь-яких типах кухонних плит і можуть бути поміщені в мийні посудомийні машини.

Типи покриття 

Одна з основних проблем при приготуванні їжі на сковороді - пригорання страви. Раніше, коли не існувало спеціальних антипригарних покриттів, для зменшення цієї проблеми використовували рослинні або тваринні жири, такі як соняшникова олія та вершкове масло. Однак це часто робило страви надто жирними та позбавленими корисних властивостей. Разом з винаходом антипригарних матеріалів відбулася справжня революція у сфері розробки та вдосконалення кухонного посуду. Серед сучасних антипригарних покриттів можна виділити: тефлонові, керамічні, мармурові та нанокомпозитні.

Тефлонове покриття здатне витримувати температуру до двохсот градусів, воно легке та практично не збільшує вагу сковороди. Воно відносно недороге і потребує мінімального використання олії. Однак недоліком тефлонового покриття є його низька стійкість до механічних пошкоджень. Тому для приготування їжі у таких сковородах рекомендується використовувати лише силіконові або дерев'яні кухонні інструменти.

Керамічне покриття має високу термічну стійкість і доступне в різних кольорах, що приємно з естетичної точки зору. Як і у випадку з тефлоном, для використання керамічного антипригарного посуду потрібна мінімальна кількість жиру. Однак, незважаючи на свою стійкість до високих температур, кераміка чутлива до різких змін температури. Тому рекомендується уникати різких перепадів температури під час використання такого посуду. Керамічне покриття також не дуже стійке до механічних пошкоджень.

Мармурове покриття виходить за рахунок додавання мармурової крихти до складу. Воно стійке до механічних впливів, не схильне до подряпин, швидко прогрівається і добре зберігає тепло. Надійність такого покриття збільшується за наявності кількох шарів антипригарного покриття. Мармурове покриття є більш надійним у порівнянні з керамічним та тефлоновим, але також коштує дорожче.

Нанокомпозитні покриття можуть бути титановими, діамантовими чи гранітними. Це сучасні антипригарні покриття, які мають тривалий термін служби до двадцяти п'яти років, низьку вагу і дозволяють використовувати різні інструменти для перемішування страв. Такі покриття практично не мають недоліків, за винятком їх високої вартості.

Догляд

Чавунні сковорідки:

  • Після придбання сковороди необхідно видалити віск і нанести шар жиру, потім витримати в духовці при 190°C протягом 1 години.
  • Перед кожним використанням сковороду слід ретельно вимити. Не рекомендується використовувати миючі засоби на основі жиру, оскільки вони можуть зруйнувати антипригарний шар.
  • Зберігати чавунну сковороду найкраще в місцях із низькою вологістю, наприклад, у духовці. Після миття необхідно ретельно висушити сковороду і при необхідності нанести шар жиру, щоб запобігти окисленню.
  • Для видалення нагару з поверхні сковороди рекомендується прожарити в духовці протягом 3-4 годин.

З нержавіючої сталі:

  • Використовуйте нейтральні миючі засоби та м'які губки для миття сковороди.
  • Для видалення забруднень можна замочити сковороду в гарячій воді з додаванням харчової соди.
  • Мийте вручну сковороду з нержавіючої сталі і ретельно витирайте її сухою.

З антипригарним покриттям:

  • Перед першим використанням ретельно вимийте сковороду та покрийте тонким шаром олії.
  • Уникайте різких перепадів температури, повільно розігрівайте та охолоджуйте сковороду, не використовуйте посудомийну машину при високих температурах.
  • Не використовуйте металеві інструменти, щоб уникнути пошкодження антипригарного покриття.
  • Впевнені, що дотримуючись цих порад, ваш посуд прослужить вам довго і надійно, приносячи радість та задоволення від приготування смачних страв.

Якісний сучасний посуд ви можете придбати у мережі магазинів Дім посуду. Ми пропонуємо широкий асортимент кухонного начиння, включаючи столовий та кухонний посуд, різні сервізи, келихи, столові прилади та багато іншого, необхідного для вашої кухні.

Коментарии (0)
Оставить отзыв
Ваш отзыв будет первым. Зарегистрируйтесь и поделить своими впечатлениями.

Подписывайтесь на новости

Присылаем только полезное: новости, акции, подарки.