Покриття пательні - основні види фото 1

Покриття пательні - основні види

21 мая 2024 0

Пательні можна розділити за призначенням, за тим, з якого матеріалу вони зроблені і яке в них покриття. Без такого спеціального посуду процес приготування багатьох страв ускладниться. Практична пательня з якісним покриттям - незамінна річ на будь-якій кухні. Інтернет-магазин "Дім посуду" пропонує широкий асортимент пателень і сотейників, що вирізняються довговічністю і стильним зовнішнім виглядом.

Важливість якісного покриття пательні

Пательні є практично на кожній кухні, але не всі господині знають, наскільки важливо вибрати виріб з правильним покриттям. Матеріал має бути міцним і безпечним для здоров'я.

Посуд, адаптований до ваших потреб, забезпечить зручність використання та очищення. Погано підібране покриття може завдати неприємностей під час смаження і надовго відбити охоту до кулінарних експериментів. 

Покриття впливає на сумісність із плитами. Вид покриття також визначає метод очищення. Наприклад, для чищення виробу з емалі не можна використовувати абразивні матеріали. 

Антипригарне покриття сприяє тому, щоб продукти під час готування не приставали до поверхні та не пригоряли.

Патетьні для спеціальних завдань

Існує безліч різних типів пателень, кожен з яких призначений для різних цілей. Під час вибору звертайте увагу на те, як часто ви готуєте на кухні, що очікуєте від купівлі та для якої плити вона необхідна.

Виділимо основні типи пателень із різним призначенням:

  1. Класичні. Це універсальна місткість округлої форми з рівним денцем і довгою ручкою. Виготовляють її з найрізноманітніших матеріалів. У ній можна тушкувати та смажити найрізноманітніші продукти.
  2. Жаровні. Важка місткість, схожа на круглу чашу з невеликими ручками з боків. Денце товсте, гладке, багатошарове. Можна готувати страви на плиті та в духовій печі.
  3. Пательня-гриль. Прогрівається рівномірно, завдяки чому м'ясо або риба ідеально просмажуються і на смак нагадують продукти, приготовані на традиційному грилі. Ребристе дно запобігає їхньому прилипанню і залишає на них ефектні характерні смуги. Продукти не вбирають стільки олії, як під час готування у звичайному посуді. Попереднє нагрівання пательні на плиті позбавляє необхідності змащувати її олією.
  4. Сотейники. Відрізняється високими бортиками, наявністю кришки та ручок (зазвичай знімні для розміщення в духовці). Стінки й денце досить товсті, завдяки чому в сотейнику можна готувати практично будь-які страви.
  5. Пательні Вок. WOK, як правило, використовується для швидкого обсмажування інгредієнтів. Її будова дає змогу енергійно їх перемішувати, що має велике значення за високих температур. Рівномірний розподіл тепла гарантує, що всі продукти будуть ретельно приготовані.
  6. Для смаження млинців. Якщо ви любитель млинців, на вашій кухні обов'язково має бути спеціальна пательня, на якій ви зможете швидко і легко приготувати улюблені ласощі. Млинниця має низькі бортики, що дає змогу легко підчіплювати млинець лопаткою, піднімати та перевертати його. Важлива особливість кераміки полягає в тому, що її можна використовувати для готування на будь-якому джерелі тепла.

Поміщаючи пательню на сильний вогонь, важливо використовувати відповідну олію для смаження. Температура димлення олії - це температура, за якої вона починає горіти. Використовуйте олії з високою температурою димлення, такі як: олія виноградних кісточок, кокосова, мигдальна або лляна.

Типи пателень за матеріалами

Розглянемо також основні види сировини для пателень:

  1. Чавунні. Це досить важкий, масивний посуд. Чавун відмінно проводить тепло і довго його утримує. Пательні з чавуну ідеально підходять як для точок громадського харчування, так і для домашнього використання.
  2. Пательні з нержавіючої сталі. Сьогодні це найміцніший вид, представлений на ринку. Такий посуд прослужить набагато довше, ніж навіть пательні зі спеціальним покриттям. Для смаження потрібно трохи більше олії, ніж для тих, де є антипригарне покриття.
  3. Алюмінієві місткості. Перевагою алюмінію є відмінна теплопровідність. Пательня миттєво нагрівається і швидко остигає, якщо прибрати її з вогню. Однак за словами вчених, цей метал може виділяти шкідливі сполуки під час смаження їжі.
  4. Титанові. Ці вироби відмінно проводять тепло, не потребують використання великої кількості олії або жиру. Це означає, що смажені продукти зберігають свої природні поживні речовини, не втрачають смак і запах.
  5. Кам'яні (мармурові). Виготовляються з кам'яної крихти, завдяки чому є екологічно безпечними. Примітні також довговічністю. 
  6. Керамічні. Вони довговічні та легко чистяться. Відрізняються стійкістю до пошкоджень.

Обирайте, який матеріал вам підходить найбільше. 

Типи антипригарних покриттів

Більшість відомих виробників використовують антипригарне покриття під час виготовлення посуду для приготування їжі. Пательні з антипригарним покриттям зазвичай виготовляються з високоякісного матеріалу:

  • тефлон;
  • мармур;
  • кераміка;
  • нанокомпозитні матеріали (титанові, гранітні).

До таких поверхонь не пристають смажені продукти, навіть якщо в процесі готування не використовується олія.

Плюси та мінуси різних покриттів

Різні типи покриттів для пателень мають свої переваги та недоліки.

Тефлон - одне з найпопулярніших покриттів останніх десятиліть. Він дає змогу смажити їжу з невеликою кількістю олії. До тефлону не пристає їжа, а очищення відбувається швидко і легко. Попри популярність, це покриття є найменш стійким до пошкоджень. Тому в процесі готування важливо використовувати силіконові прилади.

Дедалі більшої популярності набуває керамічне покриття. Воно прослужить довгі роки. При цьому вам не потрібно використовувати багато олії для розігріву та смаження. Достатньо всього кількох крапель. Однак кераміка не відрізняється стійкістю до механічних пошкоджень.

Емаль - це покриття, що не окислюється, тому на ньому можна зберігати їжу. Мінусом вважається схильність до механічних пошкоджень.

Найстійкішим до стирання і корозії є титанове покриття. Під час приготування їжі можна використовувати металеве кухонне приладдя. Але ціна є одним із найбільших недоліків титанових пателень. Крім того, вони не підходять для використання на індукційній плиті.

Досить рідкісним, але добротним покриттям є граніт. Він практичний, безпечний і довговічний. Істотним недоліком гранітних місткостей є їхня крихкість - під час чищення не рекомендується використовувати абразивні матеріали.

Коментарии (0)
Оставить отзыв
Отзывов нет

Подписывайтесь на новости

Присылаем только полезное: новости, акции, подарки.