
Чому чорніє алюмінієва каструля?
13 августа 2024 0Алюмінієве начиння є одним з найпоширеніших на домашніх та професійних кухнях. Це легкі та естетичні вироби, які зручно використовувати у приготуванні різних страв. Але з часом метал може втратити свій блиск, іноді він покривається нальотом, жиром, чорніє, утворюються плями. Як їх позбутися і повернути алюмінієвому посуду презентабельний зовнішній вигляд? Про різні способи чищення та використовувані засоби ми розповімо в цій статті.
Види забруднень алюмінієвого посуду
Алюмінієві каструлі та сковороди найбільш схильні до утворення нальоту та нагару через довготривалий температурний вплив на стінки та дно посуду, а також внаслідок контакту з кислотами, які можуть виділятися в ході приготування їжі.
Найчастіше господаркам доводиться мати справу з такими забрудненнями:
- почорніння;
- вапняний наліт;
- нагар;
- пригоріла їжа.
Щоб уникнути перелічених проблем, необхідно розуміти, чому темніє алюміній і чи можна запобігти появі нагару та нальоту.
По-перше, після придбання каструлі чи сковороди необхідно правильно підготувати посуд до подальшої експлуатації. Для цього після покупки проводиться очищення поверхні від промислових мастил. Достатньо вимити посуд губкою, просоченою милом, а потім сполоснути чистою водою.
Другий необхідний підготовчий етап – це прожарювання посуду. Ця процедура проводиться для того, щоб створити оксидну плівку на внутрішній стороні стінок і дні каструлі. Вона формується із солей самого алюмінію і надалі виконуватиме важливу захисну функцію, виступаючи як бар'єр між їжею та шкідливими сполуками, які можуть утворюватися при нагріванні та потрапляти в їжу.
Зробити це просто:
- На дно вже вимитого та сухого посуду налийте соняшникову олію.
- Додайте столову ложку кухонної солі.
- Поставте каструлю на вогонь і тримайте 3-5 хвилин.
- Після появи яскраво вираженого запаху розжареної олії зніміть з вогню.
- Після остигання вимийте каструлю або сковороду мильною губкою.
- Як варіант можна закип'ятити у новій каструлі жирне молоко, після чого знову ж таки промити.
- Тепер ваш посуд готовий до використання.
Щоб уникнути пошкодження оксидної плівки, що утворилася, при наступних мийках алюмінію не слід використовувати:
- жорсткі металеві та інші абразивні губки та матеріали: пісок, наждачний папір;
- посудомийну машину, у якій використовуються потужні лужні засоби.
Дотримуючись цих простих правил, ви надовго вбережете свій посуд від появи темних плям.
Від чого темніє алюміній
Мала вага, доступна ціна, стійкість до корозії та відмінна теплопровідність із швидким та рівномірним прогріванням. Це головні переваги алюмінієвого посуду. Але іноді алюміній може темніти. Відбувається це внаслідок руйнування тонкої оксидної плівки.
Її руйнування призводить до того, що алюміній починає безпосередньо взаємодіяти з речовинами з їжі, що призводить до окислювальних реакцій та утворення темних плям.
Чому темніє каструля після кип'ятіння води
Справа в хімічних процесах, що відбуваються з водою в процесі її переходу з рідини до пари. У цей момент вона змінює агрегатний стан, а ті мінеральні речовини, які є у складі будь-якої води, за винятком дистильованої, випадають у осад.
Як цей високотемпературний контакт відбивається на розігрітій алюмінієвій поверхні? З'являється білуватий наліт, і, крім того, в результаті окислення металу можуть виникати темні плями. Особливо якщо кип'ятити воду, в якій містяться продукти, що швидко і сильно окислюються.
Саме тому в алюмінієвій каструлі не рекомендується готувати картоплю в мундирах, борщ і тримати квашену капусту, взагалі будь-які продукти, що знаходяться в стадії бродіння.
Певною мірою уникнути негативного впливу водопровідної води на стінки алюмінію допоможе використання звичайної кухонної солі. Рецепт простий: поставили воду в каструлі для приготування їжі – відразу додайте сіль.
Усуваємо почорніння народними засобами – що використовувати
Невелика чорнота або нагар можуть бути усунені простими підручними засобами без використання потужної хімії. Кожна господиня знає щонайменше півдесятка способів упоратися з цією проблемою. Для цього можна застосовувати:
- кухонну сіль;
- оцет;
- активоване вугілля;
- сироватку молочну;
- лимонну кислоту;
- яблука чи лимони;
- мило господарське;
- нашатирний спирт.
А тепер давайте подивимося, як це можна використовувати у боротьбі з чорнотою чи нагаром.
Як очистити каструлю від нагару
Як утворюється нагар? Часто це погано відмитий наліт від приготування жирної їжі або пригорілих продуктів, який закріплюється на стінках під час наступного готування. Якщо вчасно не помітити появу нагару, то з кожним новим приготуванням він ставатиме товстішим, і поступово на каструлі росте вже добре помітний коричневий шар. Він псує зовнішній вигляд і також починає негативно впливати на теплопровідність алюмінію.
Цілком можливо, що ви впораєтеся підручними засобами і зумієте без особливих проблем повернути каструлі якщо не первісний, то цілком пристойний вигляд і блиск.
Найлегше відразу позбавиться нальоту, який утворюється внаслідок підгоряння овочів. Тут головне не зволікати. Овочі викидаєте, а гарячу каструлю слід якнайшвидше заповнити холодною водою і залишити відстоюватися протягом півгодини. Після чого слід помити алюміній за допомогою м'якої губки і м'яких мийних засобів.
Якщо ви не встигли використовувати температурний контраст, можна спробувати наступний метод. Використовуйте розчин питної соди та цибулю. Питна сода розчиняється у воді з розрахунку 1 столова ложка на 2 літри води. У цей обсяг додаєте дві-три очищені цибулини. Після цього розчин доводьте до кипіння і тримайте на вогні в цьому стані протягом декількох хвилин. Потім зливаєте воду і зазвичай використовуєте губку з миючим засобом для приведення каструлі в порядок.
Є ряд більш ефективних способів очистити відносно свіжий і невеликий нагар за допомогою простих та доступних на кожній кухні продуктів та речовин. Ось кілька варіантів.
- Спробуйте наповнити каструлю молочною сироваткою. Вона має простояти наповненою протягом доби. Після чого злийте сироватку, промийте і пройдіться по внутрішніх поверхнях м'якою губкою. Цей спосіб підходить для позбавлення як від нагару, так і від залишків продуктів, що пригоріли.
- Яблука або лимон можна нарізати дрібними шматочками та ретельно натирати ними потемнілі місця.
- Візьміть господарське мило. Попередньо його потрібно подрібнити, щоб воно діяло ефективніше. Ви можете використовувати для цього тертку. Після цього подрібнена сировина засипається в посуд, заливається водою і ставиться на вогонь. Кип'ятити такий розчин необхідно протягом 20-30 хвилин. Після цього злити мильну воду і помити каструлю м'якою губкою.
Список ефективніших засобів відкриває звичайна кухонна сіль. Вона найкраще підходить для боротьби з нагаром на дні посуду. Для цього діємо так:
- Наливаємо в каструлю холодну воду.
- Даємо постояти їй приблизно 10 хвилин.
- Зливаємо воду.
- Засипаємо дно тонким і суцільним шаром кухонної солі.
- Залишаємо у такому вигляді на 3 години.
- Після цього прибираємо сіль та залишки нагару нежорсткою губкою та промиваємо дно з використанням м'яких миючих засобів.
Також можна спробувати кухонну сіль для рятування від нагару на внутрішній частині бортиків каструлі з алюмінію, а також темних плям. Для цього використовується наступний алгоритм:
- Необхідно змішати воду та сіль у пропорції один до одного.
- Кашка, що вийшла, накладається на м'яку губку.
- Цією сумішшю ретельно обробляються райони потемніння.
Ще один варіант – активоване вугілля. Найкраще цей засіб показує себе при позбавленні від нальоту, що утворився від молока, що пригоріло. Але також може бути ефективним для боротьби з нагаром від інших жирних продуктів.
Як застосувати вугілля? Для отримання потрібного ефекту для посуду з невеликою площею дна зазвичай достатньо 3-4 таблетки активованого вугілля. Але в цьому випадку орієнтуйтесь на розміри каструлі.
- Пігулки необхідно подрібнити до порошкоподібного стану.
- Масу активованого вугілля, що вийшла, засипаємо на дно каструлі.
- Чекаємо приблизно 30 хвилин.
- Після цього заповнюємо посуд холодною водою так, щоб покрити дно.
- Залишаємо ще на 30 хвилин.
- Після чого зливаємо завись і чистимо губкою з неагресивною побутовою хімією.
Для позбавлення від нагару, що вже в'ївся, і жирового нальоту деякі господині використовують наступний спосіб, який може виявитися ефективним, якщо попередні варіанти не принесли очікуваного результату. Для цього нам знадобиться десятивідсотковий нашатирний спирт та господарське мило. Після цього необхідно:
- Натерти половину шматка госп мила на тертці.
- Розводимо його у воді до стану мильної рідини.
- У суміш додаємо 1 столову ложку нашатирного спирту.
- Ставимо розчин на плиту та доводимо до кипіння.
- Засікаємо момент закипання, після чого тримаємо киплячу рідину ще 15 хвилин.
- Зливаємо, остуджуємо каструлю і добре вимиваємо її.
Якщо ви користуєтеся цим способом, обов'язково забезпечте вільний доступ та циркуляцію свіжого повітря на кухню. Нашатир виділяє пари, які можуть завдати шкоди здоров'ю.
Секрети чищення посуду з алюмінію
Алюміній є відмінним матеріалом для кухонного начиння. Щоб посуд із цього матеріалу не втрачав своїх експлуатаційних властивостей та зберігав привабливий зовнішній вигляд, потрібно знати деякі правила догляду за ним.
- Мити посуд слід водою кімнатної температури та м'якою губкою.
- Якщо їжа пригоріла, слід залити її теплою водою з додаванням миючих засобів і витримати протягом години, після чого знову помити. Овочевий нагар можна зняти способом, описаним вище.
- Найкраще мити алюміній своїми руками та не використовувати посудомийну машину з потужними хімічними засобами
- і дуже гарячою водою, які провокують деформацію посуду та руйнування захисного оксидного шару.
- Користуємося тільки м'якою губкою, а також дерев'яними та силіконовими лопатками та ложками для перемішування під час готування, щоб уникнути подряпки алюмінію.
- Не залишаємо залишки побутової хімії на поверхні після миття посуду.
- Не зберігаємо в алюмінієвому посуді їжу, перекладаємо її відразу після приготування - цей матеріал не призначений для довготривалого контакту з їжею.
Рано чи пізно виникне необхідність оновити зовнішній вигляд посуду, надавши їй колишній блиск або позбавивши його вапняного нальоту або накипу. З підручних засобів найкраще в цьому випадку працюють оцет, сода, сіль у традиційному вигляді та у формі розсолу, а також лимонна кислота.
Добре працює для ліквідації накипу оцет:
- Наповнюємо каструлю водою і додаємо столовий оцет для 100 мл на літр.
- Ставимо на вогонь і вимикаємо після закипання.
- Оцінюємо стан внутрішніх стін. Якщо накип не відійшов повністю, повторюємо процедуру через півгодини.
- Якщо результат задовольнив, дозволяємо воді охолонути, після чого зливаємо рідину та миємо посуд.
Використання лимонної кислоти для тих же цілей дещо відрізняється за алгоритмом:
- Заливаємо каструлю водою.
- Кип'ятимо воду.
- У киплячу воду додаємо 2 столові ложки лимонної кислоти.
- Залишаємо кипіти ще на 15 хвилин.
- Залишаємо розчин у каструлі до досягнення кімнатної температури.
- Миємо м'якою губкою з милом.
Дотримання правил чищення та алгоритму принесе очікуваний результат.
Засоби побутової хімії
Для чищення алюмінієвих виробів можна використовувати засоби побутової хімії, призначені для очищення від жиру, нагару, нальоту.
Зазвичай у цьому ряду стоять популярні жироудалювачі. Щодо ефективності того чи іншого засобу кожна господиня має свою обґрунтовану думку. Звертайте увагу на те, щоб в описі засобу містилася вказівка на очищення алюмінієвої поверхні.
Іноді виникає потреба відбілити алюміній, щоб повернути йому колишній блиск. Як не дивно, відбілити алюмінієвий посуд можна класичним відбілювачем. Для цього вам необхідно використовувати один із традиційних засобів із вмістом хлору. Будь-яка така хімія розлучається з розрахунку 100 г діючої речовини на 3 літри води.
- Потім діємо в такий спосіб:
- Каструлю повністю заповнюємо цією сумішшю і кип'ятимо протягом півгодини.
- Чекаємо охолодження води та виливаємо.
- Наповнюємо каструлю чистою водою і кип'ятимо 20 хвилин.
- Зливаємо і знову мий посуд.
Прості засоби та побутова хімія допоможуть повернути вашому алюмінієвому посуду естетичний вигляд. Дотримання правил експлуатації алюмінію на кухні та вміння навести блиск на посуді одразу після готування дозволять вам насолоджуватися використанням начиння протягом багатьох років.