
Бамбуковий посуд: властивості та догляд за посудом з бамбука
06 июня 2024 0Бамбук - один із найекологічніших матеріалів у світі. Це трава, що виростає до 1,5 м за рік. Весь посуд для сервірування столу виготовляють з бамбука віком не менше 5 років. Бамбукові тарілки різних форм і розмірів ідеально підійдуть для сервірування, а також замінять одноразовий пластиковий посуд.
Властивості бамбука
Як і деревина, бамбукове волокно є целюлозою. Воно м'яке, м'якше за бавовну та еластичне. Має протигрибкові, антибактеріальні та гіпоалергенні властивості. Крім того, бамбукове волокно має достатню міцність під час розтягування, щоб із нього можна було виготовити не тільки столове приладдя, а й тканини.
Посуд для кухні виготовляють методом гарячого пресування. Готовий виріб покривають харчовими фарбами та лаком, щоб забезпечити естетичний вигляд. Іноді барвники додаються в сировину. Тоді фарби не тьмяніють із часом. Господині купують блюдо з бамбука на кухню з двох причин. Вони слідують тренду на екологічно чисті предмети побуту, а також вважають бамбук чудовою альтернативою дорогій і важчій дерев'яній місткості.
Водночас психологи стверджують, що, купуючи страви з дерева, людина підсвідомо повертається до природи та відчуває почуття задоволення і комфорту. Але вирубка лісів негативно позначається на якості повітря, тому господині вважають за краще купувати ложки, виделки, тарілки та інші предмети кухонного вжитку, створені з бамбука.
Властивості бамбукового посуду
Основні властивості посуду з бамбука забезпечуються особливостями волокон, а другорядні - добавками, використаними при його створенні. Це пальмове листя, соєві харчові барвники, цукрова тростина, бджолиний віск та інші компоненти.
Властивості посуду:
- екологічно чистий;
- легкий;
- інертний до миття гарячою водою;
- стійкий до відколів і подряпин;
- різноманітний;
- довговічний:
- естетичний;
- швидковисихаючий;
- гіпоалергенний.
Бамбукові чашки та тарталетки з цікавим дизайном купують дітям, беруть із собою в походи та подорожі.
Використання посуду з бамбука
У нашому магазині є посуд різних форм, розмірів, дизайну. Господині купують натуральні бамбукові миски, тарілки, таці та хлібниці. Під час вибору звертайте увагу на такі кілька характеристик: Температура використання. У нормі від -20°C до +75°C. Якщо виробник вказує верхню межу 120°C, то у виробництві використані меламінові смоли. Таку місткість не варто купувати для годування дітей.
Колір. Використовуються безпечні фруктові та овочеві барвники. Насичений яскравий відтінок свідчить про застосування синтетичних барвників.
У гонитві за обсягом продажів деякі виробники додають до натуральних волокон синтетичні. Вони підвищують міцність виробу і здешевлюють його. Тому рекомендується читати склад перед купівлею і обирати тих виробників, чия продукція використовує екологічно безпечні компоненти.
Догляд за посудом
Мийте бамбуковий посуд після кожного використання гарячою водою з мийним засобом. Обирайте засіб із нейтральним pH. Протріть чистим кухонним рушником або поставте на сушарку. Якщо їжа прилипла, то допустимо використовувати металевий скребок або ніж для масла.
Якщо тарілка стикалася із сирим м'ясом або яйцями, то її потрібно дезінфікувати. Використовуйте суміш із 3 столових ложок білого оцту і склянки води.
Застосовувати бамбук у духовці не можна. Вона запалюється так само як папір або деревина. Взаємодія виробу з мікрохвильовою піччю визначається виробником. На упаковці посуду, дозволеного до застосування, буде піктограма у вигляді зображення НВЧ-печі. Спосіб використання і температурний режим визначає виробник.
Якщо ви помітили тріщини або зайву сухість, то рекомендується протерти тарілку мінеральною олією. Це попередить появу тріщин. Нанесіть кілька крапель олії на чисту тканину і протріть поверхню. За необхідності повторіть. Дайте предмету висохнути та увібрати олію протягом 1-2 днів, перш ніж використовувати знову.
Бамбукові набори посуду вважаються багаторазовими. За умови правильного догляду вони здатні служити родині багато років. Матеріал стійкий до тепла, харчових кислот і лугів, тому не варто хвилюватися, що виріб змінить колір або деформується після порції тушкованих овочів. Використовуючи екологічно чистий посуд, покупці приєднуються до тренду щодо використання органічних і безпечних товарів.